Pregled bibliografske jedinice broj: 882416
Agronomska svojstva sorata krumpira
Agronomska svojstva sorata krumpira, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 882416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva sorata krumpira
(Agronomic traits of potato varieties)
Autori
Mesarić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Pospišil, Ana
Ključne riječi
krumpir, sorta, agronomska svojstva
(potato, variety, agronomic traits)
Sažetak
Cilj istraživanja provedenog na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "OPG Damir Mesarić" tijekom 2014. godine u Belici bio je utvrditi agronomska svojstva četiri sorte krumpira: Vineta, Labella, Belmonda i Connect. Pokus je postavljen po metodi slučajnog bloknog rasporeda u 4 ponavljanja. Tijekom vegetacije zabilježene su velike količine oborina koje su pogodovale nastanku plamenjače krumpira(Phythophtora infestans) u pokusnom polju. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike između sorata u sadržaju suhe tvari u gomoljima, udjelu frakcija manjih od 35 mm u ukupnom broju gomolja i udjelu svih frakcija u ukupnom prinosu krumpira. Nisu utvrđene statistički značajne razlika između sorata u prinosu i komponentama prinosa. Sorta Connect pokazala je veliku otpornost na plamenjaču krumpira te na desikaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)