Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881776

Dormantnost odabranih sorata ječma


Matković, Ana
Dormantnost odabranih sorata ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 881776 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dormantnost odabranih sorata ječma
(Dormancy of chossen barley cultivars)

Autori
Matković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.02

Godina
2017

Stranica
65

Mentor
Jukić, Željko

Ključne riječi
Ječam, skraćivanje dormantnosti, klijavost, tretmani
(Barley, dormancy shortening, germination, treatments)

Sažetak
Dormantnost je pojava kada sjeme neke kulture ne klije iako za klijanje postoje povoljni uvjeti. To je karakteristika sjemena koja sprječava klijanje pri optimalnoj temperaturi te optimalnoj količini vode i kisika. Cilj ovog diplomskog rada bio je: (1) utvrditi razlike u duljini trajanja dormantnosti između izabranih sorata ječma (Favorit i Bc Vedran), za koje je prethodno utvrđeno da je njihovo sjeme dormantno nakon žetve, (2) utvrditi utjecaj zagrijanog i hladnog zraka kojem će sjeme izabranih sorata ječma biti izloženo na dormantnost, (3) istražiti utjecaj uloge pljevica u dormantnosti izabranih sorata ječma, (4) utvrditi razlike u broju korjenčića između sjemenki različitih prema veličini i (5) odrediti količinu dodane vode pri kojoj će sjeme ječma početi klijati. Rezultati istraživanja pokazuju da su obje sorte bile dormantne 9 tjedana u prvoj godini istraživanja i 8 tjedana u drugoj godini istraživanja. Tretiranjem zagrijanim zrakom (45 C ; 15 i 30 min) te tretiranjem hladnim zrakom (3 C i 8 C ; 24h, 48h i 72 h) nije značajno postignuto skraćivanje dormantnosti. Povećanje klijavosti sjemena dva kultivara (Favorit 99% i Vedran 100%) postignuto je tretiranjem mehaničke skarifikacije sjemena. S obzirom na činjenicu da odabrani tretmani nisu utjecali na smanjenje dormantnosti dviju sorata (Favorit i Bc Vedran), nužno je provesti dodatne tretmane s ciljem skraćivanja dormantnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željko Jukić (mentor)

Avatar Url Ana Matković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matković, Ana
Dormantnost odabranih sorata ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Matković, A. (2017) 'Dormantnost odabranih sorata ječma', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matkovi\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {65}, keywords = {Je\v{c}am, skra\'{c}ivanje dormantnosti, klijavost, tretmani}, title = {Dormantnost odabranih sorata je\v{c}ma}, keyword = {Je\v{c}am, skra\'{c}ivanje dormantnosti, klijavost, tretmani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matkovi\'{c}, Ana}, year = {2017}, pages = {65}, keywords = {Barley, dormancy shortening, germination, treatments}, title = {Dormancy of chossen barley cultivars}, keyword = {Barley, dormancy shortening, germination, treatments}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font