Pregled bibliografske jedinice broj: 881776
Dormantnost odabranih sorata ječma
Dormantnost odabranih sorata ječma, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 881776 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dormantnost odabranih sorata ječma
(Dormancy of chossen barley cultivars)
Autori
Matković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.02
Godina
2017
Stranica
65
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Ječam, skraćivanje dormantnosti, klijavost, tretmani
(Barley, dormancy shortening, germination, treatments)
Sažetak
Dormantnost je pojava kada sjeme neke kulture ne klije iako za klijanje postoje povoljni uvjeti. To je karakteristika sjemena koja sprječava klijanje pri optimalnoj temperaturi te optimalnoj količini vode i kisika. Cilj ovog diplomskog rada bio je: (1) utvrditi razlike u duljini trajanja dormantnosti između izabranih sorata ječma (Favorit i Bc Vedran), za koje je prethodno utvrđeno da je njihovo sjeme dormantno nakon žetve, (2) utvrditi utjecaj zagrijanog i hladnog zraka kojem će sjeme izabranih sorata ječma biti izloženo na dormantnost, (3) istražiti utjecaj uloge pljevica u dormantnosti izabranih sorata ječma, (4) utvrditi razlike u broju korjenčića između sjemenki različitih prema veličini i (5) odrediti količinu dodane vode pri kojoj će sjeme ječma početi klijati. Rezultati istraživanja pokazuju da su obje sorte bile dormantne 9 tjedana u prvoj godini istraživanja i 8 tjedana u drugoj godini istraživanja. Tretiranjem zagrijanim zrakom (45 C ; 15 i 30 min) te tretiranjem hladnim zrakom (3 C i 8 C ; 24h, 48h i 72 h) nije značajno postignuto skraćivanje dormantnosti. Povećanje klijavosti sjemena dva kultivara (Favorit 99% i Vedran 100%) postignuto je tretiranjem mehaničke skarifikacije sjemena. S obzirom na činjenicu da odabrani tretmani nisu utjecali na smanjenje dormantnosti dviju sorata (Favorit i Bc Vedran), nužno je provesti dodatne tretmane s ciljem skraćivanja dormantnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski