Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881364

Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Dugonjić, Aldin; Levanić, Davor; Šušnić, Saša; Šušnić, Vesna
Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 240-245 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 881364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210
(Application of Halal Standard HRN BAS 1049:2010 in production of Sujuk)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 19 (2017), 3; 240-245

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
halal, HRN BAS 1049:2010, sudžuk
(halal, HRN BAS 1049:2010, Sujuk)

Sažetak
Primjena halal norme HRN BAS 1049:2010 u proizvodnji sudžuka uvjetovana je implementiranim HACCP sustavom te certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. U radu su prikazani zahtjevi halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Tradicionalni proizvod, sudžuk, je suha začinjena kobasica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a proizvod čini mljeveno goveđe mesa uz dodatak začina (sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Proizvodnja sudžuka bazirana je isključivo na izvor sirovina sa halal certifikatom. Tijekom procesa proizvodnje onemogućena je križna kontaminacija halal (dozvoljenih) i haram (nedozvoljenih) sirovina i proizvoda pri čemu je definirano 5 HrCCP (haram kritične kontrolne točke): HrCCP1 - nabava, prijem i skladištenje sirovina, HrCCP2 - priprema sirovina, HrCCP3 - izrada nadjeva, HrCCP4 - dimljenje, HrCCP5 - skladištenje gotovih proizvoda. Oznaku halal kvalitete može imati isključivo proizvod koji je proizveden u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica


Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija; Dugonjić, Aldin; Levanić, Davor; Šušnić, Saša; Šušnić, Vesna
Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 240-245 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Uršulin-Trstenjak, N., Dugonjić, A., Levanić, D., Šušnić, S. & Šušnić, V. (2017) Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (3), 240-245.
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Dugonji\'{c}, Aldin and Levani\'{c}, Davor and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Vesna}, year = {2017}, pages = {240-245}, keywords = {halal, HRN BAS 1049:2010, sud\v{z}uk}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {19}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Proizvodnja sud\v{z}uka primjenom norme HRN BAS 1049:210}, keyword = {halal, HRN BAS 1049:2010, sud\v{z}uk} }
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Dugonji\'{c}, Aldin and Levani\'{c}, Davor and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Vesna}, year = {2017}, pages = {240-245}, keywords = {halal, HRN BAS 1049:2010, Sujuk}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {19}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Application of Halal Standard HRN BAS 1049:2010 in production of Sujuk}, keyword = {halal, HRN BAS 1049:2010, Sujuk} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font