Pregled bibliografske jedinice broj: 881364
Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210
Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 240-245 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 881364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210
(Application of Halal Standard HRN BAS 1049:2010 in production of Sujuk)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 19
(2017), 3;
240-245
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
halal, HRN BAS 1049:2010, sudžuk
(halal, HRN BAS 1049:2010, Sujuk)
Sažetak
Primjena halal norme HRN BAS 1049:2010 u proizvodnji sudžuka uvjetovana je implementiranim HACCP sustavom te certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. U radu su prikazani zahtjevi halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Tradicionalni proizvod, sudžuk, je suha začinjena kobasica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a proizvod čini mljeveno goveđe mesa uz dodatak začina (sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Proizvodnja sudžuka bazirana je isključivo na izvor sirovina sa halal certifikatom. Tijekom procesa proizvodnje onemogućena je križna kontaminacija halal (dozvoljenih) i haram (nedozvoljenih) sirovina i proizvoda pri čemu je definirano 5 HrCCP (haram kritične kontrolne točke): HrCCP1 - nabava, prijem i skladištenje sirovina, HrCCP2 - priprema sirovina, HrCCP3 - izrada nadjeva, HrCCP4 - dimljenje, HrCCP5 - skladištenje gotovih proizvoda. Oznaku halal kvalitete može imati isključivo proizvod koji je proizveden u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts