Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 881179

Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu


Grbeša, Darko; Kljak, Kristina; Majerić, Josip, Šimić, Antonija
Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 881179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu
(Effect of Optisync™ addition on total tract digestibility of starch and fiber in fattening heifers)

Autori
Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina ; Majerić, Josip, Šimić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb : Krmiva, 2017, 77-78

Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tovne junice ; probavljivost ; vlakna ; protein ; škrob ; sporootpuštajuća ureja
(fattening heifers ; digestibility ; fiber ; protein ; starch ; slow-release urea)

Sažetak
Neproteinski dušik u obliku ureje redovito se dodaje u koncentratne obroke tovnih goveda kao izvor dušika za mikroorganizme buraga radi pojeftinjenja hranidbe. Cilj ovoga rada je usporediti utjecaj sporootpuštajućeg amonijaka iz dodataka Ubea 70 (70% ureje, 28% bentonita i 2% S ; Petrokemija Kutina, RH) i sporootpuštajuće ureje zaštićene lipidima iz dodatka Optisync™ (88% ureje i 11, 2% lipida ; Alltech, Nicholasville, USA) na ukupnu probavljivost sirovih proteina, vlakana mjerenih kao neutralna detergent vlakna (NDV), škroba i suhe tvari obroka tovnih junica. Četiri tovne junice, u prosjeku teške 380 kg i stare 12, 5 mjeseci na početku pokusa, raspoređene su na dva različita dodatka u obroku prema cross-over dizajnu u dva perioda od po 18 dana. Junice su hranjenje potpuno izmiješanim obrokom jednom dnevno prema normativima FEDNA (2008). Obroci s oba dodatka sastojali su se od istih krmiva sa 50%:50% omjerom voluminoze i koncentratne krme te 0, 7% ureje, a kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)-oksid. Obroci su u suhoj tvari sadržavali 7, 2 MJ NEL, 13% sirovog proteina od kojega je 35% vodotopivi protein, 26, 5% NDV i 40, 3% škroba. Junice hranjene dodatkom Optisync™ u usporedbi s junicama hranjenim dodatkom Ubea 70 bolje su probavljale (P<0, 05) sirovi protein (68, 6% vs. 59, 4%), ukupna vlakna (49, 1% vs. 33, 2%), suhu tvar (72, 1% vs. 63, 1%) i slično škrob (95, 4% vs. 96, 7%). Na temelju uvjeta provedbe ovoga pokusa zaključujemo da hranidba tovnih junica koncentratnim tipom obroka sa sporootpuštajućom urejom povisuje probavljivost obroka više nego hranidba sa sporootpuštajućim amonijakom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Darko; Kljak, Kristina; Majerić, Josip, Šimić, Antonija
Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Grbeša, D., Kljak, K. & Majerić, Josip, Šimić, Antonija (2017) Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost škroba i vlakana u junica u tovu. U: Lulić, S. & Modrić, M. (ur.)Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017.
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2017}, pages = {77-78}, keywords = {tovne junice, probavljivost, vlakna, protein, \v{s}krob, sporootpu\v{s}taju\'{c}a ureja}, title = {Utjecaj dodatka Optisync™ na ukupnu probavljivost \v{s}kroba i vlakana u junica u tovu}, keyword = {tovne junice, probavljivost, vlakna, protein, \v{s}krob, sporootpu\v{s}taju\'{c}a ureja}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2017}, pages = {77-78}, keywords = {fattening heifers, digestibility, fiber, protein, starch, slow-release urea}, title = {Effect of Optisync™ addition on total tract digestibility of starch and fiber in fattening heifers}, keyword = {fattening heifers, digestibility, fiber, protein, starch, slow-release urea}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font