Pregled bibliografske jedinice broj: 881170
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva Bc hibrida kukuruza
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva Bc hibrida kukuruza // Zbornika sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2017. str. 7-8 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 881170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva Bc hibrida kukuruza
(Content and antioxidant activity of phenolic compounds from Bc maize hybrids)
Autori
Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornika sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017
/ Lulić, Slavko ; Modrić, Mario - Zagreb : Krmiva, 2017, 7-8
Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hibridi kukuruza ; fenoli ; antioksidacijska aktivnost ; TEAC ; redukcijska moć
(maize hybrids ; phenolics ; antioxidant activity ; TEAC ; reducing power)
Sažetak
Redovna konzumacija fitokemikalija s antioksidacijskom aktivnošću povezana je s dobrim zdravljem i proizvodnjom. Fitokemikalije koje pridonose visokoj antioksidacijskoj aktivnosti zrna kukuruza su fenoli, karotenoidi i vitamin E. Fenolni spojevi su u najvećem sadržaju a mogu biti u slobodnom i vezanom obliku. Fenoli su u najvećem dijelu smješteni u aleuronskom sloju i perikaru dajući crvenu nijansu boji zrna kukuruza. Sadržaj ukupnih fenola i njihove antioksidacijske aktivnosti najviše je određena genotipom, ali unatoč širokoj proizvodnji zrna kukuruza različitih hibrida u RH, nije detaljnije istraživana. Cilj ovog rada je odrediti sadržaj slobodnih, vezanih i ukupnih fenola te njihove antioksidacijske aktivnosti u 18 hibrida kukuruza proizvedenih u istim agroekološkim uvjetima (Lovas, Hrvatska). Fenolni spojevi su ekstrahirani sa 50 %-tnim metanolom s i bez kisele hidrolize kako bi se odredio sadržaj ukupnih i slobodnih fenola. Sadržaj fenola u frakcijama određen je kolorimetrijski kao ekvivalent galske kiseline (mg/kg ST) s Folin- Ciocalteu reagensom. Vezani fenoli su kvantificirani kao razlika sadržaja slobodnih i ukupnih fenola. Antioksidacijska aktivnost hidrofilnih ekstrakata ispitana je TEAC metodom (eng. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) preko dosega neutralizacije stabilnog slobodnog radikala, i metodom redukcijske moći pri čemu je ispitan doseg djelovanja fenola kao donora elektrona kvantificiran kao ekvivalent butiliranog hidroksitoluena (BHT). Crvenost (a*) je u samljevenim uzorcima određena prema CIE Lab sustavu. Sadržaj ukupnih, slobodnih i vezanih fenola istraživanih hibrida je bio u sljedećim rasponima: 4608 – 5815, 811 – 1412 i 3735 – 4715 mg/kg ST. Sadržaj vezanih fenola je bio 4, 14 puta viši od sadržaja slobodnih. Najviše vrijednosti sadržaja vezanih i ukupnih fenola su imali hibridi Pajdaš, Bc 282, Bc 354 i Bc 304, ujedno i hibridi s najvišom a* i u skladu s pozitivnom korelacijom između ovih varijabli (r=0, 57, p<0.01). Frakcije fenolnih spojeva su imale antioksidacijsku aktivnost u vodenoj otopini u istom omjeru kao i njihov sadržaj ; vezani fenoli su imali 3 – 4 puta višu redukcijsku moć (23 vs. 7 mmol BHT/g ST) i TEAC vrijednost (27 vs. 9 mmol Trolox/kg ST) nego slobodni fenoli. Među hibridima bogatim fenolima najvišu redukcijsku moć u vodenom mediju su pokazali Bc 288 i Bc 354 (40, 43 i 36, 02 mmol BHT/kg ST) dok su Pajdaš i Bc 304 imali najviše TEAC vrijednosti (44, 55 i 43, 59 mmol Troloxa /kg ST). Zaključno, hibridi crvenijeg zrna sadržavali su više fenola i imali višu hidrofilnu antioksidacijsku aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb