Pregled bibliografske jedinice broj: 879855
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka // 10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection / Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2017. str. 45-49 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 879855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje kobiljeg mlijeka
(The production technology of the mare’s milk)
Autori
Alatrović, Ivan ; Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Bobić, Tina ; Ramljak, Jelena ; Gantner, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection
/ Prof.dr. Pero Mijić ; Izv.prof.dr. Ljubica Ranogajec - Osijek : Glas Slavonije, 2017, 45-49
Skup
10. International scientific/professional conference Agriculture in Nature and environment Protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.06.2017. - 07.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kobila ; mlijeko ; mužnja ; tehnologija
(milking ; mare ; milk ; technology)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati specifičnosti tehnologije proizvodnje kobiljeg mlijeka. Kobilje mlijeko malo je zastupljeno na tržištu stoga nije toliko poznato kao mlijeko ostalih domaćih životinja, no kvalitetom ne zaostaje za drugim vrstama mlijeka. Specifičnog je kemijskog sastava i njegova proizvodnja se uvelike razlikuje od proizvodnje mlijeka drugih vrsta domaćih životinja. Na posebnost proizvodnje kobiljeg mlijeka utječu reprodukcijski pokazatelji (duga gravidnost, zahtjevnije podizanje ždrebadi) kao i sama tehnologija mužnje (češće izmuzivanje, malen kapacitet vimena, prisustvo ždrijebeta). Navedeni čimbenici direktno utječu na veću cijenu kobiljeg mlijeka. Proizvodnja kobiljeg mlijeka u Hrvatskoj ima veliki potencijal, jer postoji široka paleta proizvoda od kobiljeg mlijeka koji svakako mogu naći svoje mjesto na tržištu. Osim ekonomske isplativosti, proizvodnja kobiljeg mlijeka pridonosi očuvanju genetskog i kulturnog nasljeđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vesna Gantner
(autor)
Maja Gregić
(autor)
Tina Bobić
(autor)
Jelena Ramljak
(autor)
Mirjana Baban
(autor)