Pregled bibliografske jedinice broj: 879574
Tehnički potencijal kukuruzovine i mogućnost proizvodnje bioplina u kodigestiji s goveđom gnojovkom
Tehnički potencijal kukuruzovine i mogućnost proizvodnje bioplina u kodigestiji s goveđom gnojovkom // Agriculture in nature and environment protection / Pero Mijić, Ljubica Ranogajec (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2017. str. 68-69 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 879574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnički potencijal kukuruzovine i mogućnost
proizvodnje bioplina u kodigestiji s goveđom
gnojovkom
(The technical potential of corn stover and the
possibility of biogas production in co-
digestion with cow manure)
Autori
Kovačić, Đurđica ; Kralik, Davor ; Jovičić, Daria ; Spajić, Robert
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Agriculture in nature and environment protection
/ Pero Mijić, Ljubica Ranogajec - Osijek : Glas Slavonije, 2017, 68-69
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.06.2017. - 07.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
anaerobna fermentacija ; bioplin ; goveđa gnojovka ; kukuruzovina ; tehnički potencijal
(anaerobic fermentation ; biogas ; corn stover ; cow manure ; technical potential)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj kukuruz je jedna od najzastupljenijih žitarica čiji uzgoj je, prema podacima iz 2015. godine, zastupljen na 263 970 ha. Prema tom podatku i podacima o ukupnoj proizvodnji kukuruza moguće je izračunati koliki je tehnički potencijal kukuruzovine, odnosno koja se količina kukuruzovine može koristiti za proizvodnju energije. Izračunom je utvrđeno da je (uzevši u obzir srednju vrijednost ukupne proizvodnje triju godina - 2013., 2014. i 2015.) 394 134 t moguće upotrijebiti kao tehnički potencijal. Jedan od mogućih načina iskorištenja kukuruzovine za proizvodnju energije je putem anaerobne fermentacije, odnosno za proizvodnju bioplina. U ovom istraživanju kukuruzovina je korištena kao kosupstrat u kodigestiji sa goveđom gnojovkom. Fermentacija je provedena u termofilnim uvjetima (55 °C) u trajanju od 26 dana. Oba uzorka (G - svježa goveđa gnojovka i KG - svježa goveđa gnojovka + suha samljevena kukuruzovina) pripremljena su u 3 paralele. Ukupni radni volumen u reaktorima bio je 500 cm3. Omjer inokulum/supstrat iznosio je 1/2.4 (na bazi suhe tvari). Tijekom fermentacije svakodnevno su uzorci proizvedenog plina analizirani te je u svima utvrđen udio metana, ugljikovog dioksida i dušika. Prosječni prinos bioplina i metana u grupi G iznosio je 373, 7 cm3/g OT i 242, 5 cm3/g OT, a u grupi KG 459, 1 cm3/g OT, te 285, 6 cm3/g OT. Iz tog rezultata moguće je zaključiti da je kukuruzovina u kodigestiji sa goveđom gnojovkom proizvela 18, 6% više bioplina kao i 15, 1% više metana (na bazi organske tvari).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek