Pregled bibliografske jedinice broj: 87929
Gubitak vlage i upijanje ulja kao funkcija vremena i temperature prženja tijesta
Gubitak vlage i upijanje ulja kao funkcija vremena i temperature prženja tijesta // XVII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Vicković, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2001. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 87929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gubitak vlage i upijanje ulja kao funkcija vremena i temperature prženja tijesta
(Moisture loss and oil uptake as a function of temperature and frying time of dough)
Autori
Šeruga, Bernarda ; Budžaki, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XVII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka
/ Vicković, Ivan - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2001
ISBN
953-6894-05-X
Skup
XVII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10.06.2001. - 13.06.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
gubitak vlage; upijanje ulja; proces prženja; tijesto
(moisture loss; oil uptake; deep fat frying; dough)
Sažetak
Istraživan je gubitak vlage i upijanje ulja kao funkcija vremena i temperature tijekom prženja tijesta tradicionalnog hrvatskog kolača "Kroštula". Mjerenja su provedena na laboratorijskom uređaju za prženje pod izotermnim uvjetima za temperature suncokretovog ulja od 160- 190 °C, na uzorcima debljine 0, 2 cm i promjera 2 cm. Za utvrđivanje odnosa između temperature ulja i toplinskog fluksa, uzorci su prženi 60, 90, 120, 150, 180 i 210 sek. Temperatura je mjerena termoparom tipa K promjera 0, 08 cm postavljenom u sredini uzorka, a temperaturne promjene tijekom prženja su bilježene svakih 15 sek uređajem Digi- Sense, Cole Parmer, Model No. 91090-00. Sadržaj vlage određivan je halogenim analizatorom vlage HR 73 Mettler Toledo. Sadržaj ulja određivan je metodom ekstrakcije po Soxhelt-u s petrol eterom. Temperaturni profil prženja definiran je polinomom šestog stupnja za temperaturni interval od 160-180 °C. Gubitak vlage i upijanje ulja pokazuje polinom trećeg stupnja.
Izvorni jezik
Hrvatski