Pregled bibliografske jedinice broj: 87927
UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE
UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE // Mljekarstvo, 52 (2002), 1; 51-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 87927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE
(INFLUENCE OF TRIBOMECHANICAL MICRONIZATION AND HYDROCOLLOIDS ADDITION ON ENTHALPY AND APPARENT SPECIFIC HEAT OF WHEY PROTEIN MODEL SOLUTIONS)
Autori
Herceg, Zoran ; Lelas, Vesna ; Rimac-Brnčić, Suzana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52
(2002), 1;
51-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tribomehanička mikronizacija; termofizička svojstva; koncentrat
(tribomechanical micronization; thermophysical properties; whey)
Sažetak
Poznavanje termofizičkih svojstava hrane, posebno temperatura faznih promjena, specifične topline i entalpije, nužno je za definiranje parametara procesa zamrzavanja te za određivanje uvjeta skladištenja smrznute hrane. U ovom radu ispitana su termofizička svojstva 10 % modelnih otopina pripremljenih s 60% tribomehanički tretiranim i netretiranim koncentratom proteina sirutke sa i bez dodatka hidrokoloida (HVEP, YO-EH, YO-L i YO-M). Neposredno prije pripreme modelnih otopina koncentrat proteina sirutke u prahu tretiran je u laboratorijskom uređaju za tribomehaničku mikronizaciju i aktivaciju kod 40000 okretaja rotora u minuti (Patent: PCT/1B99/00757). Mjerenje raspodjele veličine čestica proteina sirutke u prahu provedeno je na instrumentu «Fritch – analysette 22» Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize (DTA), dok su specifična toplina i entalpija su izračunati primjenom odgovarajućih matematičkih modela. Rezultati su pokazali da usljed tribomehaničke obrade dolazi do promjena termofizičkih i energetskih svojstva materijala. Nakon tribomehaničke obrade dolazi do promjene granulometrijskog sastava koncentrata proteina sirutke, što ima za posljedicu veću sposobnost stupanja u reakcije s prisutnim hidrokoloidima u modelnim otopinama, te značajne promjene termofizičkih svojstava navedenih modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstract