Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 87927

UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE


Herceg, Zoran; Lelas, Vesna; Rimac-Brnčić, Suzana
UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE // Mljekarstvo, 52 (2002), 1; 51-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 87927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE
(INFLUENCE OF TRIBOMECHANICAL MICRONIZATION AND HYDROCOLLOIDS ADDITION ON ENTHALPY AND APPARENT SPECIFIC HEAT OF WHEY PROTEIN MODEL SOLUTIONS)

Autori
Herceg, Zoran ; Lelas, Vesna ; Rimac-Brnčić, Suzana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52 (2002), 1; 51-60

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tribomehanička mikronizacija; termofizička svojstva; koncentrat
(tribomechanical micronization; thermophysical properties; whey)

Sažetak
Poznavanje termofizičkih svojstava hrane, posebno temperatura faznih promjena, specifične topline i entalpije, nužno je za definiranje parametara procesa zamrzavanja te za određivanje uvjeta skladištenja smrznute hrane. U ovom radu ispitana su termofizička svojstva 10 % modelnih otopina pripremljenih s 60% tribomehanički tretiranim i netretiranim koncentratom proteina sirutke sa i bez dodatka hidrokoloida (HVEP, YO-EH, YO-L i YO-M). Neposredno prije pripreme modelnih otopina koncentrat proteina sirutke u prahu tretiran je u laboratorijskom uređaju za tribomehaničku mikronizaciju i aktivaciju kod 40000 okretaja rotora u minuti (Patent: PCT/1B99/00757). Mjerenje raspodjele veličine čestica proteina sirutke u prahu provedeno je na instrumentu «Fritch – analysette 22» Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize (DTA), dok su specifična toplina i entalpija su izračunati primjenom odgovarajućih matematičkih modela. Rezultati su pokazali da usljed tribomehaničke obrade dolazi do promjena termofizičkih i energetskih svojstva materijala. Nakon tribomehaničke obrade dolazi do promjene granulometrijskog sastava koncentrata proteina sirutke, što ima za posljedicu veću sposobnost stupanja u reakcije s prisutnim hidrokoloidima u modelnim otopinama, te značajne promjene termofizičkih svojstava navedenih modela.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (autor)

Avatar Url Vesna Lelas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Lelas, Vesna; Rimac-Brnčić, Suzana
UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE // Mljekarstvo, 52 (2002), 1; 51-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Herceg, Z., Lelas, V. & Rimac-Brnčić, S. (2002) UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE. Mljekarstvo, 52 (1), 51-60.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Lelas, Vesna and Rimac-Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2002}, pages = {51-60}, keywords = {tribomehani\v{c}ka mikronizacija, termofizi\v{c}ka svojstva, koncentrat}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {UTJECAJ TRIBOMEHANI\v{C}KE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFI\v{C}NU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE}, keyword = {tribomehani\v{c}ka mikronizacija, termofizi\v{c}ka svojstva, koncentrat} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Lelas, Vesna and Rimac-Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2002}, pages = {51-60}, keywords = {tribomechanical micronization, thermophysical properties, whey}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {INFLUENCE OF TRIBOMECHANICAL MICRONIZATION AND HYDROCOLLOIDS ADDITION ON ENTHALPY AND APPARENT SPECIFIC HEAT OF WHEY PROTEIN MODEL SOLUTIONS}, keyword = {tribomechanical micronization, thermophysical properties, whey} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstract





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font