Pregled bibliografske jedinice broj: 875858
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308 // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2017), 1; 9-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 875858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308
(The Influence of orthophosphoric acid on the basic physical properties of meat of commercial chicken hybrids Ross 308)
Autori
Graberec, Ivan ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pintar, Jasna ; Kaić, Ana
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58
(2017), 1;
9-15
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
fizikalna svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići
(chickens ; meat ; orthophosphoric acid ; physical properties)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka na bazi ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine, ovisno o udjelu pripravka na bazi ortofosforne kiseline koji je bio dodan u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade na 20 pilećih trupova, odnosno 5 trupova iz svakog tretmana, obavljena su mjerenja fizikalnih svojstava pilećeg mesa (vrijednost pH15 i pH24, pokazatelji boje (L*, a*, b*), gubici mesnog soka (DL24, DL48) i kalo kuhanja (CL). Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) fizikalnih pokazatelja kakvoće mesa između komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 skupina bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i sa dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Također, statistički značajne razlike nisu utvrđene (p>0, 05) niti između skupina s različitim razinama dodatka ortofosforne kiseline. S obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da uvođenje dodatka na bazi ortofosforne kiseline u vodu za napajanje pilića nije utjecao na osnovna fizikalna svojstva mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb