Pregled bibliografske jedinice broj: 875515
Kvaliteta jaja kokoši hrvatice hranjenih smjesama s biofortificiranim kukuruzom
Kvaliteta jaja kokoši hrvatice hranjenih smjesama s biofortificiranim kukuruzom // Simpozij Peradarski dani 2017. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Symposium Polutry Days with International Participation 2017. : proceedings / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2017. str. 151-155 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 875515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta jaja kokoši hrvatice hranjenih smjesama s biofortificiranim kukuruzom
(Quality of eggs from hrvatica hens fed mixtures with bio-fortified corn)
Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Simpozij Peradarski dani 2017. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Symposium Polutry Days with International Participation 2017. : proceedings
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2017, 151-155
ISBN
1234567890123
Skup
Simpozij Peradarski dani 2017. s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2017. - 13.05.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jaja ; kvaliteta ; kokoš hrvatica ; selen ; biofortifikacija
(eggs ; quality ; hrvatica hen ; selenium ; bio-fortification)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka selenom biofortificiranog kukuruza u hranu kokoši na kvalitetu jaja čuvanih 3 odnosno 28 dana. U istraživanju je korišteno 30 nesilica autohtone pasmine hrvatica. Nesilice su podijeljene u dvije pokusne skupine A i B. U smjesama je korišten kukuruz koji je biofortificiran s različitim razinama selena. Folijarna fortifikacija kukuruza obavljena je s 10 g Se ha-1 odnosno s 20 g Se ha-1. Nakon dva mjeseca hranidbe posebno pripremljenim smjesama uzeta su jaja za analizu kvalitete. Kvaliteta jaja utvrđena je na jajima čuvanim u hladnjaku 3 odnosno 28 dana na +4°C. Ukupno je analizirano 100 jaja, od čega je bilo 50 čuvanih 3 dana i 50 čuvanih 28 dana. Od pokazatelja kvalitete jaja izmjereni su: masa jaja i osnovnih dijelova u jajima, dužina i širina jaja, indeks oblika, čvrstoća i debljina ljuske, visina bjelanjka, boja žumanjka, HJ, pH bjelanjka i pH žumanjka. Masa jaja čuvanih 3 odnosno 28 dana nije se značajno razlikovala (P>0, 05). Kod jaja čuvanih 3 dana skupina B imala je statistički značajno veću (P<0, 05) masu žumanjaka i ljuske u odnosu na jaja A skupine, dok je masa bjelanjka bila ujednačena. Kod jaja čuvanih 28 dana skupina B imala je statistički značajno veću (P<0, 05) masu bjelanjaka u odnosu na skupinu A. Kod jaja skupine B, koja su čuvana 3 dana, zabilježena je statistički značajno veća širina i duža jaja (P<0, 05), dok kod ostalih pokazatelja kvalitete jaja nisu utvrđene značajne razlike. Jaja skupine B u odnosu na jaja skupine A, koja su čuvana 28 dana u hladnjaku na +4°C, imala su statistički značajno veće vrijednosti dužine (B=54, 40 mm i A=53, 00 mm), širine (B=40, 24 mm i A=39, 44 mm) i boje žumanjka (B=12, 08 i A=10, 88 ; P<0, 05). Analizom dobivenih pokazatelja kvalitete jaja podrijetlom od nesilica koje su konzumirale smjesu s kukuruzom koji je biofortificiran selenom, možemo istaknuti da su povoljnije vrijednosti (pH bjelanjka, pH žumanjka, visine bjelanjka i boje žumanjka) kod jaja čuvanih 3 odnosno 28 dana uočene kod skupine B, gdje je obavljena biofortifikacija s većom koncentracijom selena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Istraživanja neophodna za ovaj rad dio su projekta "Obogaćivanje jaja kokoši hrvatice esencijalnim mikroelementima" kojeg financira VIP.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek