Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874896

Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu


Šumanovac, Sanja
Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 874896 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu
(Production of refined ethyl alcohol from sugar beet molasses by modified Vogelbusch process)

Autori
Šumanovac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
38

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
etanol ; melasa ; modificirani postupak po Vogelbuschu ; kvaliteta
(ethanol ; molasses ; modified Vogelbusch process ; quality)

Sažetak
Rafinirani etilni alkohol se dobiva destilacijom prevrele alkoholne komine nakon provedenog alkoholnog vrenja, a sadrži oko 96% etanola. U industrijskoj proizvodnji etanola kao sirovina se najčešće koristi melasa, viskozni tamnosmeđi sirup koji nastaje kao nusproizvod u proizvodnji šećera, a iz kojeg se kristalizacijom više ne može izdvojiti šećer. Zahvaljujući prisustvu velike količine šećera, melasa je idealna sirovina za alkoholno vrenje čiji je glavni produkt etanol. Cilj ovoga rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje rafiniranog etilnog alkohola za proizvodnju jakih alkoholnih pića iz melase, modificiranim procesom po Vogelbuschu. U tu svrhu analizirana je kvaliteta melase (udio suhe tvari, kvocijent čistoće i pH), komine (pH vrijednost, vol % alkohola, sadržaj neprevrelih šećera i količina kvasca) i rafiniranog etilnog alkohola (koncentracija alkohola, ukupne kiseline, ukupni esteri, reducirajuće tvari, aldehidi) te je na osnovu analiziranih parametara utvrđeno da rafinirani etilni alkohol odgovara odredbama Pravilnika o jakim alkoholnim pićima za etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šumanovac, Sanja
Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šumanovac, S. (2016) 'Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase šećerne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}umanovac, Sanja}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {etanol, melasa, modificirani postupak po Vogelbuschu, kvaliteta}, title = {Proizvodnja rafiniranog etilnog alkohola iz melase \v{s}e\'{c}erne repe modificiranim postupkom po Vogelbuschu}, keyword = {etanol, melasa, modificirani postupak po Vogelbuschu, kvaliteta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}umanovac, Sanja}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {ethanol, molasses, modified Vogelbusch process, quality}, title = {Production of refined ethyl alcohol from sugar beet molasses by modified Vogelbusch process}, keyword = {ethanol, molasses, modified Vogelbusch process, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font