Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874636

Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom


Senčić, Đuro; Fazekaš, Josip; Maltar, Zlata; Antunović, Zvonko; Knapić, Antun
Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 54 (2000), 3; 175-182 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 874636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom
(Properties of meatiness of pigs crossed with pietren)

Autori
Senčić, Đuro ; Fazekaš, Josip ; Maltar, Zlata ; Antunović, Zvonko ; Knapić, Antun

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 54 (2000), 3; 175-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
križanci ; pietren ; mesnatost ; kvaliteta polovica ; kvaliteta mišićnog tkiva
(crossed ; pietren ; pork meatiness sides ; slaughter quality ; meat quality)

Sažetak
Za popravljanje klaoničke kakvoće svinja u križanjima se koriste, kao završne pasmine, nerasti izrazito mesnatih pasmina. Cilj ovoga rada je ukazati na klaoničku kakvoću križanaca s pietrenom. Svinje, dvostruki i trostruki križanci s pietrenom pasminskih kombinacija: (veliki jorkšir x švedski landras) x pietren i ( (veliki jorkšir x švedski landras) x pietren) x švedski landras, pokazali su izraženu mesnatost od 55, 51% i 55, 79% (klasa E), te povoljnu konformaciju i kompoziciju svinjskih polovica. Kakvoća mišićnog tkiva (mesa) analiziranih genotiva bila je zadovoljavajuća, ali nešto slabija s obzirom na pH2 vrijednost (5, 52), sposobnost vezanja vode (9, 69 cm2) i intenzitet boje - Gofo (57, 80) kod dvostrukih križanaca s većim udjelom krvi pietrena, u odnosu na ista svojstva trostrukih križanaca (5, 63 ; 8, 72 cm2 ; 60, 57).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Đuro Senčić (autor)

Avatar Url Zlata Maltar (autor)

Avatar Url Josip Fazekaš (autor)

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Fazekaš, Josip; Maltar, Zlata; Antunović, Zvonko; Knapić, Antun
Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 54 (2000), 3; 175-182 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Fazekaš, J., Maltar, Z., Antunović, Z. & Knapić, A. (2000) Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 54 (3), 175-182.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Fazeka\v{s}, Josip and Maltar, Zlata and Antunovi\'{c}, Zvonko and Knapi\'{c}, Antun}, year = {2000}, pages = {175-182}, keywords = {kri\v{z}anci, pietren, mesnatost, kvaliteta polovica, kvaliteta mi\v{s}i\'{c}nog tkiva}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {54}, number = {3}, issn = {0351-0832}, title = {Obilje\v{z}ja mesnatosti svinja kri\v{z}anaca s pietrenom}, keyword = {kri\v{z}anci, pietren, mesnatost, kvaliteta polovica, kvaliteta mi\v{s}i\'{c}nog tkiva} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Fazeka\v{s}, Josip and Maltar, Zlata and Antunovi\'{c}, Zvonko and Knapi\'{c}, Antun}, year = {2000}, pages = {175-182}, keywords = {crossed, pietren, pork meatiness sides, slaughter quality, meat quality}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {54}, number = {3}, issn = {0351-0832}, title = {Properties of meatiness of pigs crossed with pietren}, keyword = {crossed, pietren, pork meatiness sides, slaughter quality, meat quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font