Pregled bibliografske jedinice broj: 874636
Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom
Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 54 (2000), 3; 175-182 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 874636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obilježja mesnatosti svinja križanaca s pietrenom
(Properties of meatiness of pigs crossed with
pietren)
Autori
Senčić, Đuro ; Fazekaš, Josip ; Maltar, Zlata ; Antunović, Zvonko ; Knapić, Antun
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 54
(2000), 3;
175-182
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
križanci ; pietren ; mesnatost ; kvaliteta polovica ; kvaliteta mišićnog tkiva
(crossed ; pietren ; pork meatiness sides ; slaughter quality ; meat quality)
Sažetak
Za popravljanje klaoničke kakvoće svinja u križanjima se koriste, kao završne pasmine, nerasti izrazito mesnatih pasmina. Cilj ovoga rada je ukazati na klaoničku kakvoću križanaca s pietrenom. Svinje, dvostruki i trostruki križanci s pietrenom pasminskih kombinacija: (veliki jorkšir x švedski landras) x pietren i ( (veliki jorkšir x švedski landras) x pietren) x švedski landras, pokazali su izraženu mesnatost od 55, 51% i 55, 79% (klasa E), te povoljnu konformaciju i kompoziciju svinjskih polovica. Kakvoća mišićnog tkiva (mesa) analiziranih genotiva bila je zadovoljavajuća, ali nešto slabija s obzirom na pH2 vrijednost (5, 52), sposobnost vezanja vode (9, 69 cm2) i intenzitet boje - Gofo (57, 80) kod dvostrukih križanaca s većim udjelom krvi pietrena, u odnosu na ista svojstva trostrukih križanaca (5, 63 ; 8, 72 cm2 ; 60, 57).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek