Pregled bibliografske jedinice broj: 874624
Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom
Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 56 (2002), 6; 413-419 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 874624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim
smjesama s kukuruzom ili ječmom
(Meatness and fattening of pigs fed mixtures with
maize or barley)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 56
(2002), 6;
413-419
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mesnatost ; tovnost ; svinje ; ječam
(meatness ; fattening ; pigs ; barley)
Sažetak
S obzirom da svako zamjenjivanje kukuruza ječmom u obrocima uzrokuje promjenu njihove hranidbene vrijednosti, svrha ovoga istraživanja je bila utvrditi kako zamjena kukuruza ječmom utječe na mesnatost i tovnost svinja. Istraživanjem utjecaja razine ječma s 10 i 20% u krmnim smjesama u prvom razdoblju tova i s 20 i 30% u drugom razdoblju tova, u odnosu na krmnu smjesu s kukuruzom, utvrđeno je da su: prosječni dnevni prirasti opadali s porastom udjela ječma u krmnim smjesama (0, 754 ; 0, 649 i 0, 628 kg), utrošak krmne smjese za kilogram prirasta rastao je s porastom udjela ječma (2, 71 ; 2, 89 i 3, 20 kg/kg), mesnatost svinjskih polovica (57, 34 ; 57, 15 i 56, 85%) i kvaliteta mišićnog tkiva (mesa) bila je podjednaka u svim istraživanim skupinama svinja. Općenito, moguća je zamjena kukuruza ječmom u krmnim smjesama u količini od 10% u prvom razdoblju tova, odnosno 20% u drugom razdoblju tova, bez većeg nepovoljnog učinka na uspješnost tova svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek