Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874624

Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom


Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Šperanda, Marcela
Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 56 (2002), 6; 413-419 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 874624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom
(Meatness and fattening of pigs fed mixtures with maize or barley)

Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 56 (2002), 6; 413-419

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mesnatost ; tovnost ; svinje ; ječam
(meatness ; fattening ; pigs ; barley)

Sažetak
S obzirom da svako zamjenjivanje kukuruza ječmom u obrocima uzrokuje promjenu njihove hranidbene vrijednosti, svrha ovoga istraživanja je bila utvrditi kako zamjena kukuruza ječmom utječe na mesnatost i tovnost svinja. Istraživanjem utjecaja razine ječma s 10 i 20% u krmnim smjesama u prvom razdoblju tova i s 20 i 30% u drugom razdoblju tova, u odnosu na krmnu smjesu s kukuruzom, utvrđeno je da su: prosječni dnevni prirasti opadali s porastom udjela ječma u krmnim smjesama (0, 754 ; 0, 649 i 0, 628 kg), utrošak krmne smjese za kilogram prirasta rastao je s porastom udjela ječma (2, 71 ; 2, 89 i 3, 20 kg/kg), mesnatost svinjskih polovica (57, 34 ; 57, 15 i 56, 85%) i kvaliteta mišićnog tkiva (mesa) bila je podjednaka u svim istraživanim skupinama svinja. Općenito, moguća je zamjena kukuruza ječmom u krmnim smjesama u količini od 10% u prvom razdoblju tova, odnosno 20% u drugom razdoblju tova, bez većeg nepovoljnog učinka na uspješnost tova svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Marcela Šperanda (autor)

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Šperanda, Marcela
Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 56 (2002), 6; 413-419 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Antunović, Z. & Šperanda, M. (2002) Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili ječmom. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 56 (6), 413-419.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2002}, pages = {413-419}, keywords = {mesnatost, tovnost, svinje, je\v{c}am}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {56}, number = {6}, issn = {0351-0832}, title = {Mesnatosti tovnost svinja hranjenih krmnim smjesama s kukuruzom ili je\v{c}mom}, keyword = {mesnatost, tovnost, svinje, je\v{c}am} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2002}, pages = {413-419}, keywords = {meatness, fattening, pigs, barley}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {56}, number = {6}, issn = {0351-0832}, title = {Meatness and fattening of pigs fed mixtures with maize or barley}, keyword = {meatness, fattening, pigs, barley} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font