Pregled bibliografske jedinice broj: 874623
Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja
Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 57 (2003), 2; 83-89 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 874623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim
smjesama na tovnost i mesnatost svinja
(Influence of syntetic lysine level in feed
mixtures on pigs fattening and meatiness)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 57
(2003), 2;
83-89
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; sintetički lizin ; tovna svojstva ; klaonička svojstva
(pigs ; syntetic lysine ; fattening properties ; slaughter properties)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine svinja, križanaca između švedskog landrasa i pietrena. Svaka skupina imala je 16 životinja (8 nazimica i 8 muških kastrata). Tovne svinje hranjene su ad libitum jednom vrstom krmne smjese od početka do kraja tova. Svinje prve skupine jele su krmnu smjesu s 0, 93% lizina, od čega je 0, 10% činio sintetički lizin, dok su svinje druge skupine jele krmnu smjesu s 1, 03% lizina , od čega je 0, 20% činio sintetički lizin. Krmna smjesa prve skupine svinja sadržavala je 15, 99% sirovog proteina i 13 MJ ME/kg, a krmna smjesa druge skupine svinja sadržavala je 15, 98% sirovog proteina i 13, 21 MJ ME/kg.Porast razine sintetičkog lizina od 0, 10% na 0, 20% i ukupnog lizina s 0, 93% na 1, 03% u krmnim smjesama uzrokovao je statistički vrlo značajno (p<0, 01) povećanje dnevnog prirasta svinja u drugom razdoblju tova (0, 630 kg : 0, 760 kg), manji utrošak hrane za kilogram prirasta (3, 63 kg : 2, 86 kg) i statistički vrlo značajno (p<0, 01) veću mesnatost svinjskih polovica (54, 08% : 55, 60%). Nije utvrđen utjecaj razine lizina u obroku na kvalitetu mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek