Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 874623

Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja


Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Šperanda, Marcela
Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 57 (2003), 2; 83-89 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 874623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja
(Influence of syntetic lysine level in feed mixtures on pigs fattening and meatiness)

Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Šperanda, Marcela

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 57 (2003), 2; 83-89

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje ; sintetički lizin ; tovna svojstva ; klaonička svojstva
(pigs ; syntetic lysine ; fattening properties ; slaughter properties)

Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine svinja, križanaca između švedskog landrasa i pietrena. Svaka skupina imala je 16 životinja (8 nazimica i 8 muških kastrata). Tovne svinje hranjene su ad libitum jednom vrstom krmne smjese od početka do kraja tova. Svinje prve skupine jele su krmnu smjesu s 0, 93% lizina, od čega je 0, 10% činio sintetički lizin, dok su svinje druge skupine jele krmnu smjesu s 1, 03% lizina , od čega je 0, 20% činio sintetički lizin. Krmna smjesa prve skupine svinja sadržavala je 15, 99% sirovog proteina i 13 MJ ME/kg, a krmna smjesa druge skupine svinja sadržavala je 15, 98% sirovog proteina i 13, 21 MJ ME/kg.Porast razine sintetičkog lizina od 0, 10% na 0, 20% i ukupnog lizina s 0, 93% na 1, 03% u krmnim smjesama uzrokovao je statistički vrlo značajno (p<0, 01) povećanje dnevnog prirasta svinja u drugom razdoblju tova (0, 630 kg : 0, 760 kg), manji utrošak hrane za kilogram prirasta (3, 63 kg : 2, 86 kg) i statistički vrlo značajno (p<0, 01) veću mesnatost svinjskih polovica (54, 08% : 55, 60%). Nije utvrđen utjecaj razine lizina u obroku na kvalitetu mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Marcela Šperanda (autor)

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Šperanda, Marcela
Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 57 (2003), 2; 83-89 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Antunović, Z. & Šperanda, M. (2003) Utjecaj razine sintetičkog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 57 (2), 83-89.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2003}, pages = {83-89}, keywords = {svinje, sinteti\v{c}ki lizin, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {57}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Utjecaj razine sinteti\v{c}kog lizina u krmnim smjesama na tovnost i mesnatost svinja}, keyword = {svinje, sinteti\v{c}ki lizin, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2003}, pages = {83-89}, keywords = {pigs, syntetic lysine, fattening properties, slaughter properties}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {57}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Influence of syntetic lysine level in feed mixtures on pigs fattening and meatiness}, keyword = {pigs, syntetic lysine, fattening properties, slaughter properties} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font