Pregled bibliografske jedinice broj: 874219
Klaonička svojstva tovljenika crne slavonske svinje iz ekstenzivnog sustava držanja
Klaonička svojstva tovljenika crne slavonske svinje iz ekstenzivnog sustava držanja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2016), 1; 3-8 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 874219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaonička svojstva tovljenika crne slavonske
svinje iz ekstenzivnog sustava držanja
(Slaughter traits of Black Slavonian fattening pigs
from extensive keeping conditions)
Autori
Baković, Marinela ; Gvozdanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Radišić, Žarko ; Margeta, Vladimir
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58
(2016), 1;
3-8
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; klaonička svojstva ; ekstenzivni sustav držanja
(Black Slavonian pig ; carcass traits ; extensive keeping conditions)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati klaonička svojstva crnih slavonskih svinja uzgajanih u ekstenzivnim uvjetima držanja. Istraživanje je provedeno na 30 tovljenika crne slavonske svinje. Dob svinja pri klanju bila je 550 dana dok im je tjelesna težina bila u rasponu od 130 kg do 140 kg. Tijekom tovnog razdoblja svinje su hranjenje zelenom lucernom ili sijenom lucerne, ovisno o vegetacijskom razdoblju, uz dodatak smjese žitarica (50% kukuruz, 30% ječam, 10% zob, 10% soja). Na toplim polovicama, 45 minuta post mortem, određena je masa polovica, dužina polovica, dužina i opseg buta te debljina slanine i mišića. Određivana su sljedeća svojstva kvalitete mesa: ph45 u butu i najdužem leđnom mišiću, ph24 u butu i najdužem leđnom mišiću, boja mesa, sposobnost vezanja vode, EZ drip i tekstura mesa. Svojstva kakvoće mesa izmjerena su na uzorcma najdužeg leđnog mišića uzetima između 13.i 14.rebra te na uzorcima buta. Izmjereni parametri kvalitete mesa bili su sukladni ranije dobivenim rezultatima određivanja klaoničkih svojstava i procjene kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Uzimajući u obzir utjecaj načina uzgoja te hranidbe na svojstva kvalitete mesa ispitali smo utjecaj ekstenzivnog načina držanja na crnu slavnsku svinju. Može se zaključiti da je meso crnih slavonskih svinja s obzirom na kvalitetu odlična sirovina za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (kulen, kobasica, slanina).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek