Pregled bibliografske jedinice broj: 873530
Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 873530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
(Preparation of grape pomace extracts using eutectic solvents and testing their biological activity)
Autori
Piškulić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
43
Mentor
Radošević, Kristina
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, antocijani, eutektična otapala, komina grožđa, polifenolni spojevi
(antioxidative capacity, anthocyanins, deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenolic compounds)
Sažetak
Komina grožđa smatra se otpadom koji nastaje tijekom proizvodnje vina, koja je bogata polifenolima, koji su snažan antioksidans te se kao takvi mogu koristiti kao dodaci prehrani. Eutektična otapala su otopine sintetizirane iz dva ili više spoja koji se međusobno mogu povezati vodikovim vezama, a jedno od područja njihove primjene je ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz biljnog materijala. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti komine grožđa s osam različitih eutektičnih otapala i s etanolom, zakiseljenim etanolom i vodom te su analizirani njihovi sastavi s obzirom na ukupne polifenole, antocijane te je određen antioksidacijski kapacitet. Biološka aktivnost pripremljenih ekstrakta komine grožđa ispitana je in vitro na trima staničnim linijama (MCF-7, HeLa, HEK293T). Ekstrakti komine grožđa u kolin klorid:jabučna kiselina i kolin klorid:prolin:jabučna kiselina imaju najviše vrijednosti antioksidativnog kapaciteta i masenih udjela polifenolnih spojeva i antocijana što ukazuje na to da su najbolji kandidati za daljni razvoj i primjenu u zelenoj ekstrakciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Radošević
(mentor)