Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 873530

Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti


Piškulić, Ana
Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 873530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
(Preparation of grape pomace extracts using eutectic solvents and testing their biological activity)

Autori
Piškulić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Radošević, Kristina

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, antocijani, eutektična otapala, komina grožđa, polifenolni spojevi
(antioxidative capacity, anthocyanins, deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenolic compounds)

Sažetak
Komina grožđa smatra se otpadom koji nastaje tijekom proizvodnje vina, koja je bogata polifenolima, koji su snažan antioksidans te se kao takvi mogu koristiti kao dodaci prehrani. Eutektična otapala su otopine sintetizirane iz dva ili više spoja koji se međusobno mogu povezati vodikovim vezama, a jedno od područja njihove primjene je ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz biljnog materijala. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti komine grožđa s osam različitih eutektičnih otapala i s etanolom, zakiseljenim etanolom i vodom te su analizirani njihovi sastavi s obzirom na ukupne polifenole, antocijane te je određen antioksidacijski kapacitet. Biološka aktivnost pripremljenih ekstrakta komine grožđa ispitana je in vitro na trima staničnim linijama (MCF-7, HeLa, HEK293T). Ekstrakti komine grožđa u kolin klorid:jabučna kiselina i kolin klorid:prolin:jabučna kiselina imaju najviše vrijednosti antioksidativnog kapaciteta i masenih udjela polifenolnih spojeva i antocijana što ukazuje na to da su najbolji kandidati za daljni razvoj i primjenu u zelenoj ekstrakciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Radošević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piškulić, Ana
Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Piškulić, A. (2016) 'Priprava ekstrakata komine grožđa primjenom eutektičnih otapala i ispitivanje njihove biološke aktivnosti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pi\v{s}kuli\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, antocijani, eutekti\v{c}na otapala, komina gro\v{z}\dja, polifenolni spojevi}, title = {Priprava ekstrakata komine gro\v{z}\dja primjenom eutekti\v{c}nih otapala i ispitivanje njihove biolo\v{s}ke aktivnosti}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, antocijani, eutekti\v{c}na otapala, komina gro\v{z}\dja, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pi\v{s}kuli\'{c}, Ana}, year = {2016}, pages = {43}, keywords = {antioxidative capacity, anthocyanins, deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenolic compounds}, title = {Preparation of grape pomace extracts using eutectic solvents and testing their biological activity}, keyword = {antioxidative capacity, anthocyanins, deep eutectic solvents, grape pomace, polyphenolic compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font