Pregled bibliografske jedinice broj: 873342
Način pčelarenja u Istri
Način pčelarenja u Istri // 2. Međunarodni znanstveni skup „Istarsko gospodarstvo jučer i sutra" / Markezić, Karmen ; Orbanić, Elvis ; Legović, Sebastijan (ur.).
Pazin: Državni arhiv u Pazinu, 2016. str. 34-35 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 873342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Način pčelarenja u Istri
(Methods of Beekeeping in Istria)
Autori
Brščić, Kristina ; Šugar, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. Međunarodni znanstveni skup „Istarsko gospodarstvo jučer i sutra"
/ Markezić, Karmen ; Orbanić, Elvis ; Legović, Sebastijan - Pazin : Državni arhiv u Pazinu, 2016, 34-35
ISBN
978-953-7640-34-7
Skup
2. Međunarodni znanstveni skup Istarsko gospodarstvo jučer i sutra / 2nd International Scientific Conference Istrian economy yesterday and tomorrow
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska; Pazin, Hrvatska, 24.11.2016. - 26.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
med, Istra, pčelarstvo, ZOI
(honey, Istria, beekeeping, PDO)
Sažetak
Pčelarenje u Istri ima dugu tradiciju. Prvi zapisi o pčelarenju u Istri postoje od kraja 19. stoljeća, a 2011. godine pčelarsko društvo u Pazinu obilježilo je 100 godina Istarskog pčelarskog društva. U Istarskoj županiji se već duži niz godina organiziraju izložbe/ocjenjivanja meda. Prvo ocjenjivanje i izložba organizirano je 1998.g. u okviru izložbe "Vinistra" u Poreču i nastavlja se do 2004.g. Od 2006. godine ocjenjivanja i izložbe organizirani su u okviru specijalizirane izložbe vezane uz pčelarstvo „Dani meda“ u Pazinu i od tada se redovito održavaju svake godine u veljači. Danas u Istri pčelari oko 400 pčelara organiziranih u 6 pčelarskih udruga koji proizvode različite vrste meda te je u tijeku projekt izrade dokumentacije za zaštićenu oznaku izvornosti za Istarski med (ZOI). U radu su prezentirani rezultati anketnog istraživanja provedenog među pčelarima tijekom veljače i ožujka 2016.g. s ciljem dobivanja pokazatelja o načinu pčelarenja u Istri. U istraživanju je sudjelovalo 97 pčelara iz svih pčelarskih udruga. Rezultati pokazuju da u prosjeku pčelari pčelare na 39 košnica (min. 2, max. 200), s proizvodnjom meda od 20 kg po košnici (min. 6 kg, max. 50 kg).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč