Pregled bibliografske jedinice broj: 873117
Mogućnost uzgoja radiča tipa witlof
Mogućnost uzgoja radiča tipa witlof // Jugoslavensko savjetovanje o aktualnim problemima proizvodnje povrća / Lešić, Ružica (ur.).
Zagreb: Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 1984. str. 147-151 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 873117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost uzgoja radiča tipa witlof
(The possibility of witloof chicory growing)
Autori
Novak, Bruno ; Borošić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Jugoslavensko savjetovanje o aktualnim problemima proizvodnje povrća
/ Lešić, Ružica - Zagreb : Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 1984, 147-151
Skup
Jugoslavensko savjetovanje o aktualnim problemima proizvodnje povrća
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 15.02.1984. - 17.02.1984
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
radič witlof, temperature, trajanje pospješivanja
(chicory witloof, temperatures, forcing period)
Sažetak
Radič tipa witlof pospješuje se tijekom kasne jeseni i zimi do ranog proljeća. Lišće rozete se odreže poslije vađenja korijenova na oko 2 cm dužine od baze korijena. Korijenovi se do momenta pospješivanja skladište na oko 0 do 1 stupanj C. Pospješivanje se provodi u tamnom prostoru pri optimalnoj temperaturi zraka 15 do 18 stupnjeva C i temperaturi supstrata 18 do 20 stupnjeva C, te relativnoj vlazi zraka 85 do 95 %. Pospješivanje traje 15 do 20 dana, pri nižim temperatuirama 25 do 35 dana. Novi listovi formiraju čvrstu izduženu i šiljatu glavicu bez klorofila, žutobijele boje. Ovisno o sorti i turnusu pospješivanja, ostvareni su prinosi 20 do 30 kg na m2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb