Pregled bibliografske jedinice broj: 872466
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti // Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2016. str. 113-121
CROSBI ID: 872466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti
(Food safety:microbiological/infectious aspects)
Autori
Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji
Urednik/ci
Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2016
Raspon stranica
113-121
ISBN
978-953-176-761-3
Ključne riječi
sigurnost hrane, otrovanja hranom, higijena,
(food safety, food poisoning, hygiene)
Sažetak
Upozoriti na mikrobiološke opasnosti u hrani, nepravilnu pripremu, rukovanje i čuvanje zdravstveno ispravne hrane, o tome što može dovesti do kontaminacije patogenim mikrobima (Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium) i povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom. Upozoriti na opasnost od sirove hrane, posebno mesa, peradi, riba i morskih plodova, voća i povrća, jaja i mlijeka ; namirnica koje brzo podliježu mikrobnom kvarenju i tako postaju rizične za ljudsko zdravlje. Navesti rizičnu populaciju (djeca, trudnica, starije osobe i osobe oslabljene imunosti) posebno osjetljivu na otrovanja hranom, za koje su posljedice bolesti koje se prenose hranom uobičajeno teže i češće s tragičnim ishodom, uputiti na rizične namirnice, njihov utjecaj na zdravlje i istaknuti smjernice kakvu hranu treba jesti (koje namirnice treba izbjegavati i koje su sigurnija zamjena za rizičnu hranu). Dati smjernice za osnovna načela u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane: čistiti, odvajati, kuhati, hladiti ; kako bi se bolesti koje se prenose hranom spriječile ili barem smanjile.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija