Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872466

Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti


Markov, Ksenija; Frece, Jadranka
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti // Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2016. str. 113-121


CROSBI ID: 872466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti
(Food safety:microbiological/infectious aspects)

Autori
Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji

Urednik/ci
Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2016

Raspon stranica
113-121

ISBN
978-953-176-761-3

Ključne riječi
sigurnost hrane, otrovanja hranom, higijena,
(food safety, food poisoning, hygiene)

Sažetak
Upozoriti na mikrobiološke opasnosti u hrani, nepravilnu pripremu, rukovanje i čuvanje zdravstveno ispravne hrane, o tome što može dovesti do kontaminacije patogenim mikrobima (Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium) i povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom. Upozoriti na opasnost od sirove hrane, posebno mesa, peradi, riba i morskih plodova, voća i povrća, jaja i mlijeka ; namirnica koje brzo podliježu mikrobnom kvarenju i tako postaju rizične za ljudsko zdravlje. Navesti rizičnu populaciju (djeca, trudnica, starije osobe i osobe oslabljene imunosti) posebno osjetljivu na otrovanja hranom, za koje su posljedice bolesti koje se prenose hranom uobičajeno teže i češće s tragičnim ishodom, uputiti na rizične namirnice, njihov utjecaj na zdravlje i istaknuti smjernice kakvu hranu treba jesti (koje namirnice treba izbjegavati i koje su sigurnija zamjena za rizičnu hranu). Dati smjernice za osnovna načela u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane: čistiti, odvajati, kuhati, hladiti ; kako bi se bolesti koje se prenose hranom spriječile ili barem smanjile.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markov, Ksenija; Frece, Jadranka
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti // Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2016. str. 113-121
Markov, K. & Frece, J. (2016) Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti. U: Kolaček, S., Hojsak, I. & Niseteo, T. (ur.) Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji. Zagreb, Medicinska naklada, str. 113-121.
@inbook{inbook, author = {Markov, Ksenija and Frece, Jadranka}, year = {2016}, pages = {113-121}, keywords = {sigurnost hrane, otrovanja hranom, higijena,}, isbn = {978-953-176-761-3}, title = {Sigurnost hrane: mikrobiolo\v{s}ki/infektolo\v{s}ki aspekti}, keyword = {sigurnost hrane, otrovanja hranom, higijena,}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Markov, Ksenija and Frece, Jadranka}, year = {2016}, pages = {113-121}, keywords = {food safety, food poisoning, hygiene}, isbn = {978-953-176-761-3}, title = {Food safety:microbiological/infectious aspects}, keyword = {food safety, food poisoning, hygiene}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font