Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872449

Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom


Žilić, Jelena; Kaić, Ana; Luković, Zoran; Karolyi, Danijel
Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 70 (2016), 1; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 872449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom
(Water holding capacity in meat of Turopolje pig breed by using the EZ drip method)

Autori
Žilić, Jelena ; Kaić, Ana ; Luković, Zoran ; Karolyi, Danijel

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 70 (2016), 1; 43-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sposobnost vezanja vode, meso, EZ metoda, turopoljska pasmina svinja
(water holding capacity, meat, EZ drip loss method, Turopolje pig breed)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sposobnost vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom čija je primjena kod nas relativno slabo istražena. Istraživanje je provedeno na uzorku od 20 svinja turopoljske pasmine, žive mase prije klanja 94, 8 ± 11, 55 kg. Nakon klaoničke obrade i 24-satnog hlađenja polovica, sukladno propisanoj metodologiji prikupljeni uzorci dugog leđnog mišića (m.longissimus dorsi) pohranjeni su u posebne kontejnere na temperaturi od +4 °C, te izvagani nakon 24 i 48 sati. Gubitak mesnog soka (%) izračunat je pomoću EZ formule, a dobiveni rezultati obrađeni su primjenom statističkog paketa SAS v 9.2. Istraživanjem je utvrđen značajan utjecaj vremena vaganja (p<0, 001) na sposobnost vezanja vode u mesu. Usporedno s publiciranim rezultatima EZ metode kod drugih pasmina svinja utvrđeno je da meso turopoljske pasmine ima znatno manji gubitak mesnog soka. Zaključeno je da uz preduvjet standardizacije postupka uzorkovanja EZ metoda predstavlja efikasnu i lako primjenljivu metodu procjene sposobnosti vezanja vode u mesu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
Treasure 634476

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žilić, Jelena; Kaić, Ana; Luković, Zoran; Karolyi, Danijel
Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 70 (2016), 1; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Žilić, J., Kaić, A., Luković, Z. & Karolyi, D. (2016) Određivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 70 (1), 43-48.
@article{article, author = {\v{Z}ili\'{c}, Jelena and Kai\'{c}, Ana and Lukovi\'{c}, Zoran and Karolyi, Danijel}, year = {2016}, pages = {43-48}, keywords = {sposobnost vezanja vode, meso, EZ metoda, turopoljska pasmina svinja}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {70}, number = {1}, issn = {0351-0832}, title = {Odre\djivanje sposobnosti vezanja vode u mesu turopoljskih svinja EZ metodom}, keyword = {sposobnost vezanja vode, meso, EZ metoda, turopoljska pasmina svinja} }
@article{article, author = {\v{Z}ili\'{c}, Jelena and Kai\'{c}, Ana and Lukovi\'{c}, Zoran and Karolyi, Danijel}, year = {2016}, pages = {43-48}, keywords = {water holding capacity, meat, EZ drip loss method, Turopolje pig breed}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {70}, number = {1}, issn = {0351-0832}, title = {Water holding capacity in meat of Turopolje pig breed by using the EZ drip method}, keyword = {water holding capacity, meat, EZ drip loss method, Turopolje pig breed} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font