Pregled bibliografske jedinice broj: 872287
Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova sa četvrtog simpozija magistara farmacije Tuzlanskog kantona / Cipurković, Aneda (ur.).
Tuzla: Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2017. str. 30-30 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 872287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
(Food industry by-products as a potential raw materials in production of functional food)
Autori
Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova sa četvrtog simpozija magistara farmacije Tuzlanskog kantona
/ Cipurković, Aneda - Tuzla : Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2017, 30-30
Skup
Četvrti simpozij magistara farmacije Tuzlanskog kantona
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 08.04.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrije, funkcionalna hrana
(food industry by-products, functional food)
Sažetak
Tijekom proizvodnje hrane nastaje značajna količina nusproizvoda (u nekim slučajevima i preko 80%) koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji, a u najboljem slučaju problem se rješava korištenjem u ishrani stoke. Budući da se radi o velikoj količini materijala koji često sadrži tvari koje se mogu upotrijebiti kao vrijedne sirovine u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda, sve veća pozornost se posvećuje izoliranju sastojaka ili na drugi način pripremanja sirovina u cilju dobivanja novih proizvoda. Repini rezanci, trop jabuke, pogače iz industrije ulja, pivski trop... samo su neki od nusproizvoda koji se mogu uspješno upotrijebiti u proizvodnji hrane, zahvaljujući tome što su bogati prehrambenim vlaknima, proteinima (esencijalnim aminokiselinama), polifenolima i vitaminima. U radu će biti prikazane mogućnosti primjene nekih nusproizvoda u proizvodnji funkcionalne hrane primjenom suvremenih tehnika i tehnologija (zelenih tehnologija), a sve u cilju razvoja novih proizvoda, poboljšanih nutritivnih svojstava, a ujedno i očuvanja okoliša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(autor)