Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 872287

Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane


Šubarić, Drago
Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova sa četvrtog simpozija magistara farmacije Tuzlanskog kantona / Cipurković, Aneda (ur.).
Tuzla: Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2017. str. 30-30 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 872287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane
(Food industry by-products as a potential raw materials in production of functional food)

Autori
Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova sa četvrtog simpozija magistara farmacije Tuzlanskog kantona / Cipurković, Aneda - Tuzla : Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2017, 30-30

Skup
Četvrti simpozij magistara farmacije Tuzlanskog kantona

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 08.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrije, funkcionalna hrana
(food industry by-products, functional food)

Sažetak
Tijekom proizvodnje hrane nastaje značajna količina nusproizvoda (u nekim slučajevima i preko 80%) koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji, a u najboljem slučaju problem se rješava korištenjem u ishrani stoke. Budući da se radi o velikoj količini materijala koji često sadrži tvari koje se mogu upotrijebiti kao vrijedne sirovine u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda, sve veća pozornost se posvećuje izoliranju sastojaka ili na drugi način pripremanja sirovina u cilju dobivanja novih proizvoda. Repini rezanci, trop jabuke, pogače iz industrije ulja, pivski trop... samo su neki od nusproizvoda koji se mogu uspješno upotrijebiti u proizvodnji hrane, zahvaljujući tome što su bogati prehrambenim vlaknima, proteinima (esencijalnim aminokiselinama), polifenolima i vitaminima. U radu će biti prikazane mogućnosti primjene nekih nusproizvoda u proizvodnji funkcionalne hrane primjenom suvremenih tehnika i tehnologija (zelenih tehnologija), a sve u cilju razvoja novih proizvoda, poboljšanih nutritivnih svojstava, a ujedno i očuvanja okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago
Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova sa četvrtog simpozija magistara farmacije Tuzlanskog kantona / Cipurković, Aneda (ur.).
Tuzla: Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona, 2017. str. 30-30 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Šubarić, D. (2017) Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane. U: Cipurković, A. (ur.)Zbornik radova sa četvrtog simpozija magistara farmacije Tuzlanskog kantona.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Cipurkovi\'{c}, A.}, year = {2017}, pages = {30-30}, keywords = {nusproizvodi prehrambene industrije, funkcionalna hrana}, title = {Nusproizvodi prehrambene industrije kao potencijalne sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane}, keyword = {nusproizvodi prehrambene industrije, funkcionalna hrana}, publisher = {Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Cipurkovi\'{c}, A.}, year = {2017}, pages = {30-30}, keywords = {food industry by-products, functional food}, title = {Food industry by-products as a potential raw materials in production of functional food}, keyword = {food industry by-products, functional food}, publisher = {Komora magistara farmacije Tuzlanskog Kantona}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font