Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 87171

Određivanje ukupnog arsena u ribama i školjkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom.


Jureša, Dijana; Blanuša, Maja
Određivanje ukupnog arsena u ribama i školjkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. // XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Sažetci
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2001. str. 171-171 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 87171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnog arsena u ribama i školjkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom.
(Determination of total arsenic in fish and mussels by electrothermal atomic absorption spectrometry.)

Autori
Jureša, Dijana ; Blanuša, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Sažetci / - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2001, 171-171

Skup
XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10.06.2001. - 13.06.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ukupni arsen; ribe; školjke; ET AAS
(total arsenic; fish; mussels ET AAS)

Sažetak
Hrana iz mora predstavlja glavni izvor unosa arsena u ljudi, stoga je važno pratiti količinu tog toksičnog metala u morskoj hrani. Cilj ovog rada bio je pronaći optimalne uvijete za određivanje ukupnog arsena u ribama i školjkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom (ET AAS), te metodu primjeniti za određivanje arsena u nekim najčešće konzumiranim vrstama. Uzorci riba i školjki iz Jadranskog mora mokro su razoreni u 2 ml dušične kiseline, 5 h na 80 C u zatvorenom sistemu. Za analizu je uzet oko 1 g mišičnog dijela ribe i mekanog dijela školjki. Nakon hlađenja uzorci su nadopunjeni deioniziranom vodom do volumena od 10 ml. Arsen je određivan metodom ET AAS na uređaju Varian, model Spectraa-300 s deuterijskom korekcijom pozadinskog zračenja. Kao izvor zračenja valne duljine 193, 7 nm korištena je lampa s pojačanim intenzitetom (electrodeless discharge lamp, EDL). Kalibracija dodatkom standarda pokazala se nužnom kao i dodatak modifikatora matrice, Pd(NO3)2 koncentracije 500 mg/l. Granica detekcije mjerenja izračunata po formuli B+3SD, gdje je B srednja vrijednost više puta izmjerene koncentracije arsena u slijepoj probi, a SD standardna devijacija tih mjerenja, iznosi 1, 06  g/l. Točnost mjerenja ispitana je korištenjem standardnog referentnog uzorka slične matrice: mišić morskog psa (DORM-2, National Research Council Canada). Referentni uzorak pripravljen je i analiziran na isti način kao i ostali uzorci. Izmjerena vrijednost odgovara deklariranoj i razlikuje se od nje 2, 5%. Preciznost mjerenja izražena kao koeficijent varijacije od 10 mjerenja arsena u istoj otopini referentnog uzorka, iznosi 6% unutar dana i 9% između dana. Metoda se pokazala primjerenom za određivanje arsena u ribama i školjkama. U analiziranim uzorcima količina arsena se kretala u rasponu 0, 6 - 23, 3  g/g u ribama i 2, 6 - 8, 4  g/g u školjkama. Budući da je više od 80% arsena u morskim životinjama prisutno u obliku netoksičnog arsenobetaina, a prosječni unos ribe i ribljih proizvoda u Hrvatskoj je 136 g tjedno po osobi, unos anorganskog, toksičnog arsena konzumacijom ribe s najvećom koncentracijom arsena procijenjen je na oko 60% od vrijednosti privremeno dopuštenog tjednog unosa (Provisional Tolerable Weekly Intake, PTWI)  1 , koji preporuča udruženi stručni komitet WHO/FAO za dodatke u hrani. Analizirani uzorci riba i školjki ne sadrže količine arsena opasne za zdravlje čovjeka, a ET AAS se pokazala dobrom metodom za određivanje ukupnog arsena u morskoj hrani

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
00220102

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Blanuša (autor)

Avatar Url Dijana Jureša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jureša, Dijana; Blanuša, Maja
Određivanje ukupnog arsena u ribama i školjkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. // XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Sažetci
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2001. str. 171-171 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Jureša, D. & Blanuša, M. (2001) Određivanje ukupnog arsena u ribama i školjkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom.. U: XVII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Sažetci.
@article{article, author = {Jure\v{s}a, Dijana and Blanu\v{s}a, Maja}, year = {2001}, pages = {171-171}, keywords = {ukupni arsen, ribe, \v{s}koljke, ET AAS}, title = {Odre\djivanje ukupnog arsena u ribama i \v{s}koljkama elektrotermalnom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom.}, keyword = {ukupni arsen, ribe, \v{s}koljke, ET AAS}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jure\v{s}a, Dijana and Blanu\v{s}a, Maja}, year = {2001}, pages = {171-171}, keywords = {total arsenic, fish, mussels ET AAS}, title = {Determination of total arsenic in fish and mussels by electrothermal atomic absorption spectrometry.}, keyword = {total arsenic, fish, mussels ET AAS}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font