Pregled bibliografske jedinice broj: 871494
Utjecaj temperatura na trajanje tehnološke zrelosti zimskog kupusa
Utjecaj temperatura na trajanje tehnološke zrelosti zimskog kupusa // Zbornik radova jugoslavenskog simpozija Intenzivno gajenje povrća / Lazić, Branka (ur.).
Novi Sad: Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, 1988. str. 189-200 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 871494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperatura na trajanje tehnološke zrelosti zimskog kupusa
(The temperature effects on longevity by technologically ripe winter cabbage)
Autori
Borošić, Josip ; Marušić, Vera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova jugoslavenskog simpozija Intenzivno gajenje povrća
/ Lazić, Branka - Novi Sad : Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, 1988, 189-200
Skup
Jugoslavenski simpozij Intenzivno gajenje povrća
Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 08.02.1988. - 13.02.1988
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zimski kupus ; tehnološka zrelost ; održivost na polju
(winter cabbage ; maturity ; keeping in the field)
Sažetak
U trogodišnjim pokusima istraživan je utjecaj temperatura na promjene u toku trajanja tehnološke zrelosti zimskog kupusa na objektu Jankolovica, RO "Vrana", Biograd. Ispitivane hibridne sorte kupusa dobro podnose temperature do -10 stupnjeva C i mogu pri povoljnim temperaturama ostati na polju dulje od dva mjeseca od momenta dospjelosti za berbu. Poslije razdoblja u kojem je bilo nekoliko dana s minimalnom temperaturom zraka na 5 cm iznad tla, nižom od -10 stupnjeva C, dolazi do znatnog povećanja oštećenih glavica. Takve glavice imaju 8 i više oštećenih listova. U njihovoj pripremi za tržište troši se više rada, a manji je prinos po jedinici površine. Oštećene glavice gube na težini i više od 20 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb