Pregled bibliografske jedinice broj: 871471
Liofilizacija lipidno-alginatnih nanočestica s deksametazonom
Liofilizacija lipidno-alginatnih nanočestica s deksametazonom, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 871471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Liofilizacija lipidno-alginatnih nanočestica s deksametazonom
(Freeze-drying of dexamethasone-loaded lipid/alginate nanoparticles)
Autori
Habuš, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.04
Godina
2017
Stranica
43
Mentor
Hafner, Anita
Ključne riječi
liofilizacija, krioprotektor, lioprotektor, nanočestice, lecitin, alginat, glukoza, trehaloza
(freeze-drying, cryoprotectant, lyoprotectant, nanoparticles, lecitine, alginate, glucose, trehalose)
Sažetak
Nanočestice kao nosači lijekova predstavljaju nove terapijske sustave kojima se može osigurati ciljana/lokalizirana dostava i kontrolirano oslobađanje lijeka, no također nailaze na ograničenja zbog fizičke i kemijske nestabilnosti. Da bi se poboljšala stabilnost suspenzija nanočestica provodi se sušenje. Kao jedna od najučinkovitijih metoda sušenja koloidnih sustava pokazala se liofilizacija. Proces liofilizacije koloidnih terapijskih sustava potrebno je optimirati kako bi se nanočestice zaštitile od stresa tijekom liofilizacije. U tu svrhu koriste se različiti krio/lioprotektori. Cilj ovog rada bio je ispitati krio/lioprotektivni učinak glukoze i trehaloze (1-10%, m/V) pri liofilizaciji suspenzije lipidno-alginatnih nanočestica s deksametazonom. Kao parametri uspješnosti očuvanja fizičkih svojstava mjereni su veličina, indeks polidisperznosti te zeta- potencijal nanočestica. Pripremljene su lipidno-alginatne nanočestice s deksametazonom temeljem ionske interakcije lipidne (lecitin i kationski lipid) smjese i alginata. Nanočestice su pripremljene s dva različita tipa lecitina (lecitin S45 i lecitin S100) i s različitim masenim omjerima kationskog lipida i leticina (od 0, 7:50 do 9:50) te su karakterizirane s obzirom na veličinu, polidisperznost i zeta- potencijal. Veličina nanočestica ostala je očuvana nakon liofilizacije u prisustvu trehaloze pri koncentraciji od 10% (m/V), neovisno o tipu lecitina i masenom omjeru lecitina i kationskog lipida. U prisustvu glukoze veličina nanočestica ostala je očuvana samo u slučaju liofilizacije nanočestica pripravljenih s lecitinom S45 pri masenom omjeru lecitina i kationskog lipida od 7:50, i to pri koncentraciji glukoze od 5 i 10% (m/V). Najbolje očuvanje zeta-potencijala nanočestica postignuto je u slučaju liofilizacije nanočestica pripravljenih s lecitinom S45 i uz dodatak trehaloze kao krio/lioprotektora. Liofilizacija suspenzije nanočestica uz dodatak trehaloze kao krio/lioprotektora rezultirala je liofilizatom koji je zauzimao volumen jednak volumenu suspenzije prije liofilizacije. U slučaju liofilizacije uz dodatak glukoze kao krio/lioprotektora, zabilježen je kolaps strukture liofilizata. Provedena preliminarna ispitivanja upućuju na zaključak da je trehaloza bolji krio/lioprotektor od glukoze u procesu liofilizacije lipidno-alginatnih nanočestica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija