Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870604

Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe


Bošnir, Jasna; Bevardi, Martina; Lasić, Dario; Kosić-Vukšić, Josipa; Barušić, Lidija
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe // Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017. str. 100-100 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 870604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe
(Discovering of adulterated ingredients in food and general use products)

Autori
Bošnir, Jasna ; Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Kosić-Vukšić, Josipa ; Barušić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017, 100-100

ISBN
978-953-6239-55-9

Skup
16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20.03.2017. - 21.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hrana ; kozmetički proizvodi ; patvorenje
(food ; cosmetic products ; adulteration)

Sažetak
Uvod: Namjerno dodavanje hrani i predmetima opće uporabe tvari koje nisu sastojak navedenih proizvoda ili zamjena pojedinih sastojaka nekim drugim manje kvalitetnim sastojkom, a često i sastojcima opasnim po zdravlje ljudi, naziva se patvorenje. Sve većim razvojem prehrambene, kozmetičke, farmaceutske i kemijske industrije razvijaju se razni spojevi koji se namjerno dodaju u hranu ili kozmetičke proizvode kako bi prikrili prava svojstva proizvoda i/ili im dali svojstva koja ne bi trebali niti smjeli imati. U posljednjih nekoliko godina u zemljama Europske unije, ali i šire stvorene su baze podataka koje nam govore da su mlijeko, maslinovo ulje, med i voćni sokovi namirnice koje se najčešće patvore. Kontrola hrane i kozmetičkih proizvoda vrlo je ograničena i obuhvaća minimalan broj parametara, kao što je provjera na teške metale, pesticide i druge kontaminante te mikrobiološke analize. Broj parametara ovisi o količini izdvojenih financijskih sredstava za kontrolu navedenih skupina proizvoda, ali i o trenutačnim analitičkim mogućnostima laboratorija zaduženih za službene kontrole. Iz navedenih razloga potrošači su u vrlo nepovoljnom položaju kada je riječ o sastojcima hrane i predmeta opće uporabe, osobito krema. Cilj rada: Kao doprinos u otkrivanju patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe, ovom je radu cilj bio razviti analitičke metode radi otkrivanja patvorenosti voćnih sokova te prisutnosti kortikosteroida u kremama. Materijal i metode: Kao materijal upotrijebljeni su 100 % čisti sok od jabuke i kruške, voćni sokovi od jabuke i kruške odabrani metodom slučajnog uzorka iz prometa te kreme namijenjene za njegu kože s naznakom da djeluju umirujuće na crvenilo kože i/ili slične promjene na koži.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bošnir, Jasna; Bevardi, Martina; Lasić, Dario; Kosić-Vukšić, Josipa; Barušić, Lidija
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe // Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017. str. 100-100 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Bošnir, J., Bevardi, M., Lasić, D., Kosić-Vukšić, J. & Barušić, L. (2017) Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe. U: Lučanin, D. & Pavić, J. (ur.)Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse.
@article{article, author = {Bo\v{s}nir, Jasna and Bevardi, Martina and Lasi\'{c}, Dario and Kosi\'{c}-Vuk\v{s}i\'{c}, Josipa and Baru\v{s}i\'{c}, Lidija}, year = {2017}, pages = {100-100}, keywords = {hrana, kozmeti\v{c}ki proizvodi, patvorenje}, isbn = {978-953-6239-55-9}, title = {Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta op\'{c}e uporabe}, keyword = {hrana, kozmeti\v{c}ki proizvodi, patvorenje}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{s}nir, Jasna and Bevardi, Martina and Lasi\'{c}, Dario and Kosi\'{c}-Vuk\v{s}i\'{c}, Josipa and Baru\v{s}i\'{c}, Lidija}, year = {2017}, pages = {100-100}, keywords = {food, cosmetic products, adulteration}, isbn = {978-953-6239-55-9}, title = {Discovering of adulterated ingredients in food and general use products}, keyword = {food, cosmetic products, adulteration}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font