Pregled bibliografske jedinice broj: 870604
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe // Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017. str. 100-100 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 870604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otkrivanje sastojaka patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe
(Discovering of adulterated ingredients in food and general use products)
Autori
Bošnir, Jasna ; Bevardi, Martina ; Lasić, Dario ; Kosić-Vukšić, Josipa ; Barušić, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse
/ Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017, 100-100
ISBN
978-953-6239-55-9
Skup
16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20.03.2017. - 21.03.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hrana ; kozmetički proizvodi ; patvorenje
(food ; cosmetic products ; adulteration)
Sažetak
Uvod: Namjerno dodavanje hrani i predmetima opće uporabe tvari koje nisu sastojak navedenih proizvoda ili zamjena pojedinih sastojaka nekim drugim manje kvalitetnim sastojkom, a često i sastojcima opasnim po zdravlje ljudi, naziva se patvorenje. Sve većim razvojem prehrambene, kozmetičke, farmaceutske i kemijske industrije razvijaju se razni spojevi koji se namjerno dodaju u hranu ili kozmetičke proizvode kako bi prikrili prava svojstva proizvoda i/ili im dali svojstva koja ne bi trebali niti smjeli imati. U posljednjih nekoliko godina u zemljama Europske unije, ali i šire stvorene su baze podataka koje nam govore da su mlijeko, maslinovo ulje, med i voćni sokovi namirnice koje se najčešće patvore. Kontrola hrane i kozmetičkih proizvoda vrlo je ograničena i obuhvaća minimalan broj parametara, kao što je provjera na teške metale, pesticide i druge kontaminante te mikrobiološke analize. Broj parametara ovisi o količini izdvojenih financijskih sredstava za kontrolu navedenih skupina proizvoda, ali i o trenutačnim analitičkim mogućnostima laboratorija zaduženih za službene kontrole. Iz navedenih razloga potrošači su u vrlo nepovoljnom položaju kada je riječ o sastojcima hrane i predmeta opće uporabe, osobito krema. Cilj rada: Kao doprinos u otkrivanju patvorenosti hrane i predmeta opće uporabe, ovom je radu cilj bio razviti analitičke metode radi otkrivanja patvorenosti voćnih sokova te prisutnosti kortikosteroida u kremama. Materijal i metode: Kao materijal upotrijebljeni su 100 % čisti sok od jabuke i kruške, voćni sokovi od jabuke i kruške odabrani metodom slučajnog uzorka iz prometa te kreme namijenjene za njegu kože s naznakom da djeluju umirujuće na crvenilo kože i/ili slične promjene na koži.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Martina Bevardi
(autor)
Josipa Kosić-Vukšić
(autor)
Lidija Barušić
(autor)
Dario Lasić
(autor)
Jasna Bošnir
(autor)