Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 87046

Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline


Kos, Blaženka
Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline, 2001., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 87046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline
(Probiotic concept: in vitro investigations with chosen lactic acid bacteria)

Autori
Kos, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.12

Godina
2001

Stranica
144

Mentor
Šušković, Jagoda

Neposredni voditelj
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
adhezija; asimilacija kolesterola; Enterococcus faecium; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; otpornost na žučne soli; probiotička svojstva; simulirani gastrointestinalni uvjeti
(adhesion; bile tolerance; cholesterol assimilation; Enterococcus faecium; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; probiotic properties; simulated gastrointestinal conditions)

Sažetak
Pod pojmom probiotik podrazumijeva se kultura mikroorganizama koja primijenjena u ljudi ili životinja, djeluje korisno na domaćina poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog trakta domaćina. Bitan kriterij pri odabiru bakterija mliječne kiseline za probiotičku uporabu je preživljavanje nepovoljnih uvjeta u gastrointestinalnom traktu. Potencijalni probiotički sojevi Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 pokazuju dobru podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona, te djelovanju probavnih enzima i žučnih soli. Preživljavanje ispitivanih sojeva u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta je bilo bolje u prisutnosti koncentriranih proteina sirutke pa ih je stoga poželjno dodati u pripravi L. acidophilus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 za probiotičku primjenu. Budući da je otpornost prema žučnim solima esencijalni kriterij pri odabiru bakterijskih sojeva za probiotičku uporabu, istražen je utjecaj goveđe žuci i pojedinacnih žučnih soli (taurokolata, kolata, glikodeoksikolata i deoksikolata) na preživljavanje i morfologiju ispitivanih bakterijskih sojeva. Ustanovljena je hidrolazna aktivnost svih triju ispitivanih sojeva prema konjugiranim žučnim solima, što bi mogao biti važan detoksifikacijski mehanizam. Tijekom 24 sata uzgoja bakterija L. acidophilus M92 hidrolizira 20 %, E. faecium L3 35 %, a L. plantarum L4 čak 80 % natrijeva taurokolata dodanog u MRS-podlogu. Morfologija kolonija i stanica se također pokazala kao vrijedan parametar pri odabiru sojeva otpornih na djelovanje žučnih soli. Nadalje, svi ispitivani sojevi, tijekom rasta u prisutnosti žučnih soli, smanjuju koncentraciju kolesterola u hranjivoj podlozi uslijed asimilacije i koprecipitacije kolesterola s dekonjugiranim žučnim solima. Najveći je postotak asimilacije kolesterola postignut pri uzgoju L. acidophilus M92 i L. plantarum L4 u prisutnosti 2 mg/mL natrijeva taurokolata, a pri uzgoju E. faecium L3 u prisutnosti 3 mg/mL goveđe žuči. In vitro adhezijski testovi su pokazali da L. acidophilus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 prijanjaju na površinu epitelnih stanica ileuma i želuca svinje, što zajedno sa svim provedenim istraživanjima potvrđuje njihova probiotička svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (autor)

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Blaženka
Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline, 2001., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kos, B. (2001) 'Probiotički koncept: in vitro istraživanja s odabranim bakterijama mliječne kiseline', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Bla\v{z}enka}, year = {2001}, pages = {144}, keywords = {adhezija, asimilacija kolesterola, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, otpornost na \v{z}u\v{c}ne soli, probioti\v{c}ka svojstva, simulirani gastrointestinalni uvjeti}, title = {Probioti\v{c}ki koncept: in vitro istra\v{z}ivanja s odabranim bakterijama mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {adhezija, asimilacija kolesterola, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, otpornost na \v{z}u\v{c}ne soli, probioti\v{c}ka svojstva, simulirani gastrointestinalni uvjeti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Bla\v{z}enka}, year = {2001}, pages = {144}, keywords = {adhesion, bile tolerance, cholesterol assimilation, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, probiotic properties, simulated gastrointestinal conditions}, title = {Probiotic concept: in vitro investigations with chosen lactic acid bacteria}, keyword = {adhesion, bile tolerance, cholesterol assimilation, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, probiotic properties, simulated gastrointestinal conditions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font