Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 870427

Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka


Rebekić, Andrijana; Ivezić, Vladimir; Engler, Meri; Kerovec, Darko; Lončarić, Zdenko
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka // Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 70-70 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 870427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka
(Effect of biofortification on in vitro bioavailability of iron and zinc)

Autori
Rebekić, Andrijana ; Ivezić, Vladimir ; Engler, Meri ; Kerovec, Darko ; Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 70-70

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica ; biofortifikacija ; probavljivost
(wheat ; biofortification ; digestibility)

Sažetak
Kako bi se zadovoljile potrebe za željezom i cinkom u svakodnevnoj prehrani ljudima kojima su žitarice osnovna namirnica, potrebno je povećati koncentraciju tih elemenata u zrnu te njihovu bioraspoloživost. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije cinkom i prihrane dušikom na bioraspoloživost željeza i cinka iz zrna pšenice sorte Srpanjka. Poljski pokus je proveden u vegetacijskoj sezoni 2013/2014. Primijenjeni su tretmani gnojidbe cinkom (kontrola bez Zn i folijarna aplikacija 1, 5 kg/ha Zn u obliku cink-sulfata) i tretmani gnojidbe dušikom (0, 110, 145 i 180 kg/ha) u četiri ponavljanja. Simulacija probave in vitro provedena je metodom po Kiersu, a koncentracije željeza i cinka u uzorcima nakon in vitro probave te u uzorcima cjelovitog zrna utvrđene su ICP-OES tehnikom. Bifortifikacija cinkom nije značajno utjecala na bioraspoloživost cinka (df =1 ; F=3, 6 ; p<0, 07), ali je imala značajan utjecaj na koncentraciju cinka u cjelovitom zrnu (df =1 ; F=89, 8 ; p< 0, 01) i u uzorcima nakon in vitro probave (df =1 ; F=82, 3 ; p<0, 01). Osim toga utvrđen je značajan utjecaj gnojidbe dušikom na bioraspoloživost željeza (df =3 ; F=4, 17 ; p =0, 018) jer se bioraspoloživost željeza snižavala povećanjem razine gnojidbe dušikom. Konzumacijom zrna biofortificirane pšenice u organizam će biti unesena veća količina cinka u odnosu na konzumaciju nebiofortificiranog zrna pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Rebekić, Andrijana; Ivezić, Vladimir; Engler, Meri; Kerovec, Darko; Lončarić, Zdenko
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka // Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 70-70 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Rebekić, A., Ivezić, V., Engler, M., Kerovec, D. & Lončarić, Z. (2016) Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH".
@article{article, author = {Rebeki\'{c}, Andrijana and Ivezi\'{c}, Vladimir and Engler, Meri and Kerovec, Darko and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2016}, pages = {70-70}, keywords = {p\v{s}enica, biofortifikacija, probavljivost}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspolo\v{z}ivost \v{z}eljeza i cinka}, keyword = {p\v{s}enica, biofortifikacija, probavljivost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rebeki\'{c}, Andrijana and Ivezi\'{c}, Vladimir and Engler, Meri and Kerovec, Darko and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2016}, pages = {70-70}, keywords = {wheat, biofortification, digestibility}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Effect of biofortification on in vitro bioavailability of iron and zinc}, keyword = {wheat, biofortification, digestibility}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font