Pregled bibliografske jedinice broj: 870427
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka // Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 70-70 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 870427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka
(Effect of biofortification on in vitro bioavailability of iron and zinc)
Autori
Rebekić, Andrijana ; Ivezić, Vladimir ; Engler, Meri ; Kerovec, Darko ; Lončarić, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 70-70
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica ; biofortifikacija ; probavljivost
(wheat ; biofortification ; digestibility)
Sažetak
Kako bi se zadovoljile potrebe za željezom i cinkom u svakodnevnoj prehrani ljudima kojima su žitarice osnovna namirnica, potrebno je povećati koncentraciju tih elemenata u zrnu te njihovu bioraspoloživost. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije cinkom i prihrane dušikom na bioraspoloživost željeza i cinka iz zrna pšenice sorte Srpanjka. Poljski pokus je proveden u vegetacijskoj sezoni 2013/2014. Primijenjeni su tretmani gnojidbe cinkom (kontrola bez Zn i folijarna aplikacija 1, 5 kg/ha Zn u obliku cink-sulfata) i tretmani gnojidbe dušikom (0, 110, 145 i 180 kg/ha) u četiri ponavljanja. Simulacija probave in vitro provedena je metodom po Kiersu, a koncentracije željeza i cinka u uzorcima nakon in vitro probave te u uzorcima cjelovitog zrna utvrđene su ICP-OES tehnikom. Bifortifikacija cinkom nije značajno utjecala na bioraspoloživost cinka (df =1 ; F=3, 6 ; p<0, 07), ali je imala značajan utjecaj na koncentraciju cinka u cjelovitom zrnu (df =1 ; F=89, 8 ; p< 0, 01) i u uzorcima nakon in vitro probave (df =1 ; F=82, 3 ; p<0, 01). Osim toga utvrđen je značajan utjecaj gnojidbe dušikom na bioraspoloživost željeza (df =3 ; F=4, 17 ; p =0, 018) jer se bioraspoloživost željeza snižavala povećanjem razine gnojidbe dušikom. Konzumacijom zrna biofortificirane pšenice u organizam će biti unesena veća količina cinka u odnosu na konzumaciju nebiofortificiranog zrna pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(autor)
Meri Engler
(autor)
Vladimir Ivezić
(autor)
Darko Kerovec
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)