Pregled bibliografske jedinice broj: 870099
Multidisciplinarni pristup u nutritivnoj potpori kod gastroenteroloških bolesti
Multidisciplinarni pristup u nutritivnoj potpori kod gastroenteroloških bolesti // 3. Međunarodni kongres nutricionista - Zbornik sažetaka / Gradinjan, Marko (ur.).
Zagreb, 2015. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 870099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Multidisciplinarni pristup u nutritivnoj potpori kod gastroenteroloških bolesti
(A multidisciplinary approach to nutritional support in gastroenterological diseases)
Autori
Pavić, Tajana ; Škoro, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Međunarodni kongres nutricionista - Zbornik sažetaka
/ Gradinjan, Marko - Zagreb, 2015
Skup
3. međunarodni kongres nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.11.2015. - 08.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gastrointestinalne bolesti, multidisciplinarni pristup, dijetetičar, nutritivne preporuke
(gastrointestinal diseases, a multidisciplinary approach, dietitian, nutrition recommendations)
Sažetak
Probava hrane, glavna je uloga gastrointestinalnog sustava. U posljednja su dva desetljeća, istraživanja o utjecaju hrane odnosno specifičnih makro i mikronutrijenata na zdravlje i nastanak bolesti, u porastu te sežu od fermentabilnih oligo-disaharida i poliola (FOD-MAPS) sve do glutenske enteropatije i utjecaja nutrijenata na karcinogenezu. Svi bismo željeli znati što treba jesti i kako hrana utječe na naš organizam. Odnos hrane i probavnog sustava zanimljiv je podjednako i istraživačima i bolesnicima. Izbor određene hrane smatra se potencijalnog nefarmakološkom metodom koja djeluje na određenu probavnu simptomatologiju, a za neke poremećaje je jedina (ili najjednostavnija) terapijska metoda, to jest dijetoterapija koja pomaže da se neka bolest izbjegne odnosno, kad se pojavi, izliječi ili ublaži. Stoga, dijetetičari bi trebali biti neophodni članovi svakog gastrointestinalnog tima koji skrbi za hospitalizirane i ambulantne bolesnike te korisnike izvan institucijske skrbi u cilju osiguranja kvalitetnije zdravstvene njege, skraćivanja boravka u bolnici te povoljnog djelovanja na kvalitetu života bolesnika. Primjer su ovakvog multidisciplinarnog pristupa, u KBC Sestre milosrdnice, nutritivne preporuke za bolesnike s najčešćim bolestima probavnog sustava koje se susreću u gastroenterološkoj ordinaciji. Preporuke obuhvaćaju osnovne dijetetičke preporuke namijenjene bolesnicima s gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB), ulkusnom bolesti, jetrenim bolestima, upalnim bolestima crijeva, bolestima žučnih vodova i konstipacijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
KBC "Sestre Milosrdnice"