Pregled bibliografske jedinice broj: 869295
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Studio HS internet, 2017. str. 116-131 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 869295 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane
(Potential of native soybean cultivars in production of functional food)
Autori
Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Markulj Kulundžić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Studio HS internet, 2017, 116-131
ISBN
978-953-7005-45-0
Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup "Hranom do zdravlja"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, funkcionalna hrana, domaće sorte, oplemenjivanje
(soybean, functional food, native cultivars, breeding)
Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) kao jedna od najzastupljenijih bjelančevinastih i uljnih kultura u svijetu čini važan dio ljudske prehrane te se nalazi u velikom broju namirnica. Zrno soje u najvećem postotku zauzimaju bjelančevine i ulje, ali je izvor i mnogih fitokemikalija kao što su izoflavoni, saponini, fitinska kiselina te fitosteroli. Utjecaj ovih fitokemikalija dokazan je brojnim istraživanjima koja potvrđuju da prehrana bogata sojom pospješuje prevenciju raka, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze te simptoma menopauze. Navedene fitokemikalije čine aktivne sastojke funkcionalne hrane koja osim osnovne nutritivne vrijednosti ima i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuje rizik razvoja pojedinih bolesti po principu prevencije. Značaj soje u kontekstu funkcionalne hrane proizlazi najviše iz kvalitete, odnosno kemijskog sastava njenog zrna, što je i jedan od najvažnijih ciljeva u oplemenjivanju ove kulture. Među najznačajnija svojstva kvalitete zrna soje ubrajaju se količina bjelančevina i ulja, sastav i količina masnih kiselina u ulju, šećera, posebice oligosaharida te izoflavona. Cilj ovog rada je pregled dosadašnjih istraživanja kvalitete zrna soje domaćeg sortimenta uz osvrt na oplemenjivački rad na poboljšanju genetske osnove za kvalitetu zrna čime dobivamo uvid u potencijal sorti kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Maja Matoša
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Ana Josipović
(autor)
Antonela Markulj Kulundžić
(autor)