Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 869295

Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane


Josipović, Ana; Sudarić, Aleksandra; Matoša Kočar, Maja; Markulj Kulundžić, Antonela
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Studio HS internet, 2017. str. 116-131 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 869295 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane
(Potential of native soybean cultivars in production of functional food)

Autori
Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Matoša Kočar, Maja ; Markulj Kulundžić, Antonela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Studio HS internet, 2017, 116-131

ISBN
978-953-7005-45-0

Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup "Hranom do zdravlja"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
soja, funkcionalna hrana, domaće sorte, oplemenjivanje
(soybean, functional food, native cultivars, breeding)

Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) kao jedna od najzastupljenijih bjelančevinastih i uljnih kultura u svijetu čini važan dio ljudske prehrane te se nalazi u velikom broju namirnica. Zrno soje u najvećem postotku zauzimaju bjelančevine i ulje, ali je izvor i mnogih fitokemikalija kao što su izoflavoni, saponini, fitinska kiselina te fitosteroli. Utjecaj ovih fitokemikalija dokazan je brojnim istraživanjima koja potvrđuju da prehrana bogata sojom pospješuje prevenciju raka, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze te simptoma menopauze. Navedene fitokemikalije čine aktivne sastojke funkcionalne hrane koja osim osnovne nutritivne vrijednosti ima i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuje rizik razvoja pojedinih bolesti po principu prevencije. Značaj soje u kontekstu funkcionalne hrane proizlazi najviše iz kvalitete, odnosno kemijskog sastava njenog zrna, što je i jedan od najvažnijih ciljeva u oplemenjivanju ove kulture. Među najznačajnija svojstva kvalitete zrna soje ubrajaju se količina bjelančevina i ulja, sastav i količina masnih kiselina u ulju, šećera, posebice oligosaharida te izoflavona. Cilj ovog rada je pregled dosadašnjih istraživanja kvalitete zrna soje domaćeg sortimenta uz osvrt na oplemenjivački rad na poboljšanju genetske osnove za kvalitetu zrna čime dobivamo uvid u potencijal sorti kao sirovine za proizvodnju funkcionalne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Josipović, Ana; Sudarić, Aleksandra; Matoša Kočar, Maja; Markulj Kulundžić, Antonela
Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane // Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Studio HS internet, 2017. str. 116-131 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Josipović, A., Sudarić, A., Matoša Kočar, M. & Markulj Kulundžić, A. (2017) Potencijal domaćih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja".
@article{article, author = {Josipovi\'{c}, Ana and Sudari\'{c}, Aleksandra and Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja and Markulj Kulund\v{z}i\'{c}, Antonela}, year = {2017}, pages = {116-131}, keywords = {soja, funkcionalna hrana, doma\'{c}e sorte, oplemenjivanje}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {Potencijal doma\'{c}ih sorti soje u proizvodnji funkcionalne hrane}, keyword = {soja, funkcionalna hrana, doma\'{c}e sorte, oplemenjivanje}, publisher = {Studio HS internet}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Josipovi\'{c}, Ana and Sudari\'{c}, Aleksandra and Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja and Markulj Kulund\v{z}i\'{c}, Antonela}, year = {2017}, pages = {116-131}, keywords = {soybean, functional food, native cultivars, breeding}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {Potential of native soybean cultivars in production of functional food}, keyword = {soybean, functional food, native cultivars, breeding}, publisher = {Studio HS internet}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font