Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 868831

Utjecaj roka berbe na sadržaj ukupnih antocijana i polifenola cv. Lasina (Vitis vinifera L.)


Sladić, Juraj
Utjecaj roka berbe na sadržaj ukupnih antocijana i polifenola cv. Lasina (Vitis vinifera L.), 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 868831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe na sadržaj ukupnih antocijana i polifenola cv. Lasina (Vitis vinifera L.)
(Effect of ripening stage on anthocyanins and polyphenols composition of Lasina cultivar (Vitis vinifera L.))

Autori
Sladić, Juraj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Karoglan, Marko

Ključne riječi
Lasina, rok berbe, polifenoli, antocijani
(Lasina, ripening stage, polyphenols, anthocyanins)

Sažetak
Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici i odgovorni za postignutu kakvoću grožđa. Promjene koje nastupaju tijekom perioda dozrijevanja ne odvijaju se istovremeno, niti jednakim intenzitetom. Svaki kemijski spoj ima vlastitu „krivulju dozrijevanja“ na koju dodatno mogu utjecati različiti čimbenici kao što su genetske karakteristike kultivara, klimatske prilike, te agrotehnički i ampelotehnički zahvati koji se provode u vinogradu. Iz svega navedenog jasno je da proces dozrijevanja uvelike određuje i kakvoću grožđa, a rok berbe je vrlo važan čimbenik u proizvodnji vina visoke kakvoće. Primarni cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti utjecaj roka berbe na sadržaj ukupnih polifenola i antocijana kultivara Lasina u uvjetima vinogorja Pirovac-Skradin, vinogradarske podregije Sjeverna Dalmacija, proizvodne godine 2009. U sklopu ovog istraživanja bili su popraćeni i osnovni parametri kakvoće grožđa kao što su sadržaj šećera i razina ukupne kiselosti. Dobiveni rezultati definirali su optimalni rok berbe za ispitivani kultivar u datim proizvodnim uvjetima, koji je pozitivno utjecao na promatrane parametre kemijskog sastava grožđa. Optimalno vrijeme berbe je 1.rok, koji je obavljen 15 dana ranije od uobičajenog roka za tu sortu u datim agroekološkim uvjetima, s tim da u obzir trebamo uzeti klimatske specifičnosti proizvodne godine 2009. Analizom rezultata utvrđeno je da je rok berbe utjecao na sadržaj ukupnih antocijana i polifenola te na sadržaj šećera i ukupne kiselosti grožđa Lasine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Karoglan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sladić, Juraj
Utjecaj roka berbe na sadržaj ukupnih antocijana i polifenola cv. Lasina (Vitis vinifera L.), 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Sladić, J. (2010) 'Utjecaj roka berbe na sadržaj ukupnih antocijana i polifenola cv. Lasina (Vitis vinifera L.)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sladi\'{c}, Juraj}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {Lasina, rok berbe, polifenoli, antocijani}, title = {Utjecaj roka berbe na sadr\v{z}aj ukupnih antocijana i polifenola cv. Lasina (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Lasina, rok berbe, polifenoli, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sladi\'{c}, Juraj}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {Lasina, ripening stage, polyphenols, anthocyanins}, title = {Effect of ripening stage on anthocyanins and polyphenols composition of Lasina cultivar (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Lasina, ripening stage, polyphenols, anthocyanins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font