Pregled bibliografske jedinice broj: 868827
Utjecaj mikorize na mehanički i kemijski sastav grožđa cv. Traminac i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)
Utjecaj mikorize na mehanički i kemijski sastav grožđa cv. Traminac i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 868827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikorize na mehanički i kemijski sastav grožđa cv. Traminac i Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)
(Influence of mycorrhiza on mechanical and chemical composition of Traminer and Cabernet sauvignon grapes (Vitis vinifera L.))
Autori
Krištof, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2014
Stranica
29
Mentor
Karoglan, Marko
Ključne riječi
mikoriza, Cabernet Sauvignon, Traminac, prinos, šećer, ukupna kiselost
(mycorrhiza, Cabernet Sauvignon, Traminer, sugar content, total acidity.)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je ustanoviti na koji način primjena živog ektomikoriznog micelija utječe na mehanički i kemijski sastav grožđa kultivara Cabernet Sauvignon i Traminac. Pokus je proveden tijekom 2013. godine na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu u Jazbini. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da je mikoriza pozitivno utjecala na povećanje prosječne mase grozda, prinosa po trsu, mase bobica, te na povećanje broja bobica u grozdu kod oba pokusnih kultivara. Također je pozitivno utjecala na povećanje mase mesa u 100 bobica, i na povećanje udjela mesa u bobici i u grozdu kod obje sorte na kojima se provodio pokus. Mikoriza je utjecala na smanjenje sadržaja šećera u grožđu, smanjenje udjela peteljkovine u grozdu, i mase sjemenki u 100 bobica kod oba pokusnih kultivara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)