Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 868826

Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa cv. Rizvanac, Pinot bijeli i Pinot crni (Vitis vinifera L.)


Plichta, Marko
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa cv. Rizvanac, Pinot bijeli i Pinot crni (Vitis vinifera L.), 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 868826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa cv. Rizvanac, Pinot bijeli i Pinot crni (Vitis vinifera L.)
(Effect of cluster thinning on fruit composition of Vitis vinifera cv. Rizvaner, Pinot blanc and Pinot noir (Vitis vinifera L.))

Autori
Plichta, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2007

Stranica
24

Mentor
Karoglan, Marko

Ključne riječi
Rizvanac bijeli, Pinot bijeli, Pinot crni, prorjeđivanje grozdova, šećer, ukupne kiseline
(Müller-Thurgau, cv. Pinot blanc, cv. Pinot noir, cluster thinning, soluble solids, total acidity)

Sažetak
Ampelotehnički zahvat prorijeđivanja grozdova izvodi se nakon oplodnje cvatova vinove loze radi smanjenja opterećenja uroda sa ciljem povećanja kvalitete. Pokusom se želio utvrditi najpovoljniji termin za izvođenje ovog zahvata s obzirom na rezultate dobivene analizom mošta neposredno nakon berbe. Pokus je postavljen na znanstveno – nastavnom pokušalištu Jazbina, Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2006. godine na sortama Rizvanac bijeli, Pinot bijeli i Pinot crni po sistemu slučajnog bloknog rasporeda. Prorijeđivanje je obavljeno sa 40 % intenzitetom u tri termina ; neposredno nakon cvatnje, tri tjedna nakon cvatnje i početkom faze dozrijevanja grožđa (šara) ; a dobiveni rezultati uspoređeni su sa rezultatima kontrolnog tretmana bez intervencija. Analiza varijance srednjih vrijednosti uzoraka pokazuje da postoje značajne razlike u kemijskom sastavu mošta između kontrolnog tretmana i pojedinih termina prorijeđivanja kao i između samih termina prorijeđivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Karoglan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Plichta, Marko
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa cv. Rizvanac, Pinot bijeli i Pinot crni (Vitis vinifera L.), 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Plichta, M. (2007) 'Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću grožđa cv. Rizvanac, Pinot bijeli i Pinot crni (Vitis vinifera L.)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Plichta, Marko}, year = {2007}, pages = {24}, keywords = {Rizvanac bijeli, Pinot bijeli, Pinot crni, prorje\djivanje grozdova, \v{s}e\'{c}er, ukupne kiseline}, title = {Utjecaj prorje\djivanja grozdova na kakvo\'{c}u gro\v{z}\dja cv. Rizvanac, Pinot bijeli i Pinot crni (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Rizvanac bijeli, Pinot bijeli, Pinot crni, prorje\djivanje grozdova, \v{s}e\'{c}er, ukupne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Plichta, Marko}, year = {2007}, pages = {24}, keywords = {M\"{u}ller-Thurgau, cv. Pinot blanc, cv. Pinot noir, cluster thinning, soluble solids, total acidity}, title = {Effect of cluster thinning on fruit composition of Vitis vinifera cv. Rizvaner, Pinot blanc and Pinot noir (Vitis vinifera L.)}, keyword = {M\"{u}ller-Thurgau, cv. Pinot blanc, cv. Pinot noir, cluster thinning, soluble solids, total acidity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font