Pregled bibliografske jedinice broj: 868825
Utjecaj solarizacije na dozrijevanje i kakvoću grožđa cv. Pinot crni (Vitis vinifera L.)
Utjecaj solarizacije na dozrijevanje i kakvoću grožđa cv. Pinot crni (Vitis vinifera L.), 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 868825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj solarizacije na dozrijevanje i kakvoću grožđa cv. Pinot crni (Vitis vinifera L.)
(Effect of solarization on ripening and quality of Pinot noir grapes (Vitis vinifera L.))
Autori
Silić, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2007
Stranica
28
Mentor
Karoglan, Marko
Ključne riječi
Pinot crni, solarizacija loze, dozrijevanje, kakvoća, svjetlost, temperatura
(Pinot noir, grapevine solarization, ripening, quality, light, temperature)
Sažetak
Tehnika solarizacije loze, čija je osnovna namjena refleksija sunčevog svjetla, utječe na promjenu temperaturnog režima i spektra osvjetljenja mikroklimata zone grožđa. Pokus je postavljen na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu u Jazbini, Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u zagrebu, 2004. godine, na sorti Pinot crni, po sistemu slučajnog bloknog rasporeda, postavljanjem specijalne folije (VITEXSOL) koja reflektira crveni dio sunčevog spektra. Folija je postavljena u vinograd u vrijeme šare grožđa., nakon čega je sukcesivno praćena dinamika dozrijecanja grožđa gledano kroz sadržaj šećera i ukupnih kiselina, do trenutka tehnološke zrelosti. Pokazalo se da je tehnika solarizacije utjecala na značajno povećanje sadržaja šećera u grožđu, ubrzavajući proces dozrijevanja poglavito u završnoj fazi pred berbu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)