Pregled bibliografske jedinice broj: 868760
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 868760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih
sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i
staklenu ambalažu
(Influence of dissolved oxygen on the quality of
fruit juices packaged in multilayer, plastic
and glass packaging materials)
Autori
Jonjić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.03
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
voćni sok ; staklena ambalaža ; višeslojna ambalaža ; plastična ambalaža ; polifenoli
(fruit juice ; glass packaging ; multilayer packaging ; plastic packaging ; polyphenols)
Sažetak
U ovom radu praćen je utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u staklenu (GL70 i GL71), višeslojnu (84) i plastičnu ambalažu (PET) tijekom 90 dana skladištenja. Kvaliteta sokova određivala se praćenjem sljedećih parametara: količine ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupne kiselosti i topive suhe tvari. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteau metodom, ukupni antocijanini pH-diferencijalnom metodom, ukupna kiselost potenciometrijskom titracijom. Topiva suha tvar određena je refraktometrom, a otopljeni kisik oksimetrom. Rezultati su pokazali da je došlo do povećanja ukupnih polifenola te smanjenja ukupnih antocijanina. Ukupna kiselost pokazala je fluktuaciju dok se topiva suha tvar neznatno smanjila. Koncentracija otopljenog kisika se blago smanjivala tijekom skladištenja. Moguće je da su oksidacijske reakcije uzrokovale spomenute promjene, no nije pronađena korelacija između promjena u parametrima kvalitete te u smanjenu koncentracije kisika. Promjene su bile statistički značajne kod smanjenja ukupnih antocijanina i povećanja ukupnih polifenola unutar 90 dana skladištenja za sve tri vrste ambalaže.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)