Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 868760

Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu


Jonjić, Maja
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 868760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu
(Influence of dissolved oxygen on the quality of fruit juices packaged in multilayer, plastic and glass packaging materials)

Autori
Jonjić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.03

Godina
2017

Stranica
33

Mentor
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
voćni sok ; staklena ambalaža ; višeslojna ambalaža ; plastična ambalaža ; polifenoli
(fruit juice ; glass packaging ; multilayer packaging ; plastic packaging ; polyphenols)

Sažetak
U ovom radu praćen je utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u staklenu (GL70 i GL71), višeslojnu (84) i plastičnu ambalažu (PET) tijekom 90 dana skladištenja. Kvaliteta sokova određivala se praćenjem sljedećih parametara: količine ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupne kiselosti i topive suhe tvari. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteau metodom, ukupni antocijanini pH-diferencijalnom metodom, ukupna kiselost potenciometrijskom titracijom. Topiva suha tvar određena je refraktometrom, a otopljeni kisik oksimetrom. Rezultati su pokazali da je došlo do povećanja ukupnih polifenola te smanjenja ukupnih antocijanina. Ukupna kiselost pokazala je fluktuaciju dok se topiva suha tvar neznatno smanjila. Koncentracija otopljenog kisika se blago smanjivala tijekom skladištenja. Moguće je da su oksidacijske reakcije uzrokovale spomenute promjene, no nije pronađena korelacija između promjena u parametrima kvalitete te u smanjenu koncentracije kisika. Promjene su bile statistički značajne kod smanjenja ukupnih antocijanina i povećanja ukupnih polifenola unutar 90 dana skladištenja za sve tri vrste ambalaže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jonjić, Maja
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jonjić, M. (2017) 'Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu voćnih sokova pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jonji\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {vo\'{c}ni sok, staklena ambala\v{z}a, vi\v{s}eslojna ambala\v{z}a, plasti\v{c}na ambala\v{z}a, polifenoli}, title = {Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu vo\'{c}nih sokova pakiranih u vi\v{s}eslojnu, plasti\v{c}nu i staklenu ambala\v{z}u}, keyword = {vo\'{c}ni sok, staklena ambala\v{z}a, vi\v{s}eslojna ambala\v{z}a, plasti\v{c}na ambala\v{z}a, polifenoli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jonji\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {fruit juice, glass packaging, multilayer packaging, plastic packaging, polyphenols}, title = {Influence of dissolved oxygen on the quality of fruit juices packaged in multilayer, plastic and glass packaging materials}, keyword = {fruit juice, glass packaging, multilayer packaging, plastic packaging, polyphenols}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font