Pregled bibliografske jedinice broj: 86869
Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka
Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 86869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka
(Sensory evaluation and acceptability of probiotic fermented dairy beverages)
Autori
Cvetko, Adrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2001
Stranica
53
Mentor
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
fermentirani napici; probiotik; senzorska ocjena; prihvatljivost
(fermented dairy beverages; probiotic; sensory analysis; acceptability)
Sažetak
Proizvedeni su probiotički fermentirani mliječni napici upotrebom bakterija Lactobacillus acidophillus (La 5) i Bifidobacterium bifidum (Bb 12). Proučavan je utjecaj dodatka mlijeka u prahu i koncentrata proteina sirutke (kps) u mlijeko, na vrijeme trajanja fermentacije i na senzorska svojstva proizvoda. Za acidofil (kontrolni uzorak) fermentacija je trajala 18 h, a za uzorak s dodacima 19 h i 45 min, a za sve bifido uzorke fermentacija je prekinuta nakon 28 h. Dodatak kps-a je lošije utjecao na senzorska svojstva proizvoda, pa su ukupne ocjene za te proizvode bile niže od ocjena kontrolnog uzorka i uzorka s dodatkom mlijeka u prahu. Kontrolni uzorci i uzorci s dodatkom mlijeka u prahu bili su bolje kvalitete i znatno poželjniji od uzoraka s dodatkom koncentrata proteina sirutke, što je potvrdila i analiza varijance sa značajnim razlikama između uzoraka, a Duncanovim testom utvrđena je razlika svakog pojedinog uzorka od ostalih.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058501
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)