Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 86869

Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka


Cvetko, Adrijana
Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 86869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka
(Sensory evaluation and acceptability of probiotic fermented dairy beverages)

Autori
Cvetko, Adrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2001

Stranica
53

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
fermentirani napici; probiotik; senzorska ocjena; prihvatljivost
(fermented dairy beverages; probiotic; sensory analysis; acceptability)

Sažetak
Proizvedeni su probiotički fermentirani mliječni napici upotrebom bakterija Lactobacillus acidophillus (La 5) i Bifidobacterium bifidum (Bb 12). Proučavan je utjecaj dodatka mlijeka u prahu i koncentrata proteina sirutke (kps) u mlijeko, na vrijeme trajanja fermentacije i na senzorska svojstva proizvoda. Za acidofil (kontrolni uzorak) fermentacija je trajala 18 h, a za uzorak s dodacima 19 h i 45 min, a za sve bifido uzorke fermentacija je prekinuta nakon 28 h. Dodatak kps-a je lošije utjecao na senzorska svojstva proizvoda, pa su ukupne ocjene za te proizvode bile niže od ocjena kontrolnog uzorka i uzorka s dodatkom mlijeka u prahu. Kontrolni uzorci i uzorci s dodatkom mlijeka u prahu bili su bolje kvalitete i znatno poželjniji od uzoraka s dodatkom koncentrata proteina sirutke, što je potvrdila i analiza varijance sa značajnim razlikama između uzoraka, a Duncanovim testom utvrđena je razlika svakog pojedinog uzorka od ostalih.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvetko, Adrijana
Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvetko, A. (2001) 'Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvetko, Adrijana}, year = {2001}, pages = {53}, keywords = {fermentirani napici, probiotik, senzorska ocjena, prihvatljivost}, title = {Senzorska ocjena i prihvatljivost probioti\v{c}kih mlije\v{c}nih napitaka}, keyword = {fermentirani napici, probiotik, senzorska ocjena, prihvatljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvetko, Adrijana}, year = {2001}, pages = {53}, keywords = {fermented dairy beverages, probiotic, sensory analysis, acceptability}, title = {Sensory evaluation and acceptability of probiotic fermented dairy beverages}, keyword = {fermented dairy beverages, probiotic, sensory analysis, acceptability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font