Pregled bibliografske jedinice broj: 868168
Hrvatski tradicijski proizvodi
Hrvatski tradicijski proizvodi // 49. hrvatski i 9 međunarodni simpozij agronoma / Sonja, M. ; Lončarić, Z. (ur.).
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. str. 151-155 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 868168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrvatski tradicijski proizvodi
(Croatian traditional products)
Autori
Damir, Kovačić ; Željka, Mesić ; Marija, Cerjak
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
49. hrvatski i 9 međunarodni simpozij agronoma
/ Sonja, M. ; Lončarić, Z. - , 2014, 151-155
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49. hrvatski i 9 međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tradicijski proizvodi, dodana vrijednosti, Hrvatska
(traditional products, value added, Croatia)
Sažetak
Liberalizacija domaćeg tržišta hrane je izložila hrvatsku poljoprivredu globalnoj utakmici za koju ona nije bila pripremljena. Najviše su pogođena mala seljačka gospodarstva koja su izgubila veliki dio tržišta i dohotka. Proizvodnja i prodaja tradi cijskih proizvoda omogućavaje malim gospodarstvima veći dohodak i zaposlenost, a ruralna područja štiti od depopulacije. Hrvatska ima veliki broj tradicijskih proizvoda koji su rezultat reljefne, klimatske i kulturološke raznolikosti naše zemlje. Međutim, gospodarska korist od ovih proizvoda do sada je bila vrlo mala. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvara se niz prigoda za ubrzani razvoj proizvodnje i prodaje tradicijskih proizvoda. U ovom radu se definira pojama tradicijskih proizvoda i njihova važnost za EU, analizira stanje u proizvodnji i prodaji tradicijskih proizvoda u Hrvatskoj te daju preporuke za unapređenje te proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)