Pregled bibliografske jedinice broj: 867635
Utjecaj prehrane na kvalitetu zubiju
Utjecaj prehrane na kvalitetu zubiju, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 867635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane na kvalitetu zubiju
(The impact of diet on the quality of teeth)
Autori
Balog, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
16.01
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
zubi ; prehrana ; vitamini ; bjelančevine ; ugljikohidrati ; minerali ; kalcij ; fosfor ; fluor ; oralna higijena ; život ; kvaliteta ; medicinska sestra ; stomatološka ordinacija ; konzumacija hrane ; djeca ; trudnice ; pregledi ; edukacija ; kvaliteta ; zdravlje
(teeth ; nutrition ; vitamins ; proteins ; carbohydrates ; minerals ; calcium ; phosphorus ; fluoride ; oral hygiene ; life ; quality ; nurse ; dentist ; food consumption ; children ; pregnant women ; checks ; training ; quality ; health)
Sažetak
Zdravlje zuba i pravilna prehrana usko su povezani . Osim pravilne oralne higijene, nadzor osoblja dentalne medicine, potrebno je pridržavati se zdrave i pravilne prehrane. Pravilna prehrana djeluje povoljno, ne samo na zube. Ona je važan faktor za rast, razvoj i održavanje cijelog organizma . Sa zdravom i pravilnom prehranom treba započeti još dok je plod u utrobi, odnosno u trudnoći . Tada se počinju formirati osnove za mliječne zube. Zato je važno da se trudunica hrani . Nakon rođenja , uz pravilnu oralnu higijenu, djeca se trebaju pravilno hraniti jer se kod njih formiraju osnove za trajne zube Pravilna prehrana za rast i očuvanja zdravlja zubi je ona koja u sebi sadrži minerale : kalcij, fosfor, željezo, zatim vitamina: A, B, C, D, elemente u tragovima, magnezij i fluor, te bjelančevine životinjskog i biljnog porijekla . Hrana može djelovati i štetno na zube. Najveći neprijatelj zuba je šećer, te prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata, što dovodi do opadanja kvalitete zuba, demineralizacije i kariogenosti zuba. Konzumacijom zdrave i pravilne prehrane nastoji se reducirati mnogobrojne kronične bolesti ( npr: kardiovaskularne, dijabetes tipa 2 , gojaznost...) ali i kariogenost zuba . Preventivne mjere bez pravilne konzumacije hrane nemaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i kvalitete zuba. Medicinska sestra ima vrlo značajnu ulogu u provedbi zdravstvenih mjera i odgoja svojih pacijenata . Tijekom svog rada medicinska sestra, educira i osvješćuje pacijente o nužnosti redovitostikontrolnih pregleda, te izdiže svijest o oralnoj higijeni, pravilnoj i zdravoj prehrani u smislu održavanja kvalitete i zdravlja zubi, te sprečavanja bolesti . . U Završnom radu prikazana je uloga prehrane za održavanje kvalitenih i zdravih zubi , uloga medicinske sestre u edukaciji pacijenta o važnosti konzumacije zdrave i pravilne prehrane te važnost kontrolnih stomatoloških pregleda.Time se nastoje prevenirati ili smanjiti komplikacije i pojava bolesti zubiju te poboljšati kvaliteta života samog pojedinca. Za postizanje zdravih i kvalitetnih zubi osoba snosi vlastitu odgovornost. Dobro educiran pacijent zna koju hranu konzumirati i na koji način održavati usnu šupljinu i zube zdrave te na taj način pridonositi zdravom i kvalitetnom životu, u zajednici gdje živi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)