Pregled bibliografske jedinice broj: 867470
SEKEM – holistički pristup samoodrživosti
SEKEM – holistički pristup samoodrživosti // Agronomski glasnik, 79 (2017), 1-2; 61-75 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 867470 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SEKEM – holistički pristup samoodrživosti
(SEKEM - A Holistic Initiative)
Autori
Poštek, Ana ; Brezinščak, Luka
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 79
(2017), 1-2;
61-75
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
SEKEM, Socijalno poduzetništvo, Ekološka poljoprivreda, Održivi razvoj
(SEKEM, Social Entrepreneurship, Organic Agriculture, Sustainable Development)
Sažetak
Osnovan 1977. godine od strane Dr. Ibrahim Abouleish, SEKEM se razvio iz biodinamičke farme u tvrtku za proizvodnju i distribuciju održive hrane, tekstila i farmaceutskih proizvoda, uvijek imajući u svojoj srži načelo održivog razvoja i dobrobit zajednice. Uz prihode od 292 milijuna egipatskih funti (15 mil. Eura), SEKEM je među top proizvođačima organskih proizvoda u svijetu i vodeći proizvođač na Bliskom istoku. Danas SEKEM zapošljava 1.220 ljudi u svojim tvrtkama i Zakladama, te obrađuje 16281 Feddan-a (638, 76 ha) s partnerima. Ova vrsta integrirane zajednice koja istovremeno nastoji kombinirati ekonomske, kulturne, socijalne, ekološke i političke aspekte poznato je kao socijalno poduzetništvo. Najvažnije od svega, SEKEM je pokazao održivost temeljen na holističkom pristupu razvoja. SEKEM inicijativa u svojoj odlučnosti i upornosti dokazuje učinkovitost biološko dinamičke metode u poljoprivredi, 1993. godine, kada uz podršku vlade uvodi zabranu primjene pesticida na pamuk. Podaci navedeni u ovom istraživanju potrebni su da bi u potpunosti razumjeli i primijenili SEKEM standarde u području kvalitete i sigurnosti hrane, ekološkog djelovanja i učinaka biološko dinamičkog uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FOOD SCI.& TECHNOLOGY ABSTRACT