Pregled bibliografske jedinice broj: 867129
Agronomske karakteristike OS-genotipova golozrnog ječma
Agronomske karakteristike OS-genotipova golozrnog ječma // Zbornik radova/Proceedings, 52nd Croatian & 12th International Symposium on Agriculture / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 199-202 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 867129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomske karakteristike OS-genotipova golozrnog ječma
(Agronomic characteristics of hulless barley OS-genotypes)
Autori
Abičić, Ivan ; Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir ; Andrić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova/Proceedings, 52nd Croatian & 12th International Symposium on Agriculture
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 199-202
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ječam, golozrni, sorte, linije, svojstva
(barley, hulless, varieties, lines, traits)
Sažetak
Tijekom sezone 2015./2016. postavljen je poljski pokus s devet linija i jednom priznatom sortom golozrnog ozimog ječma, uz tri standardne sorte pljevičaste forme zrna. Pokus je postavljen na lokacijama u Osijeku i Požegi s ciljem istraživanja agronomskih svojstava radi utvrđivanja komparativnih prednosti i nedostataka novostvorenih linija. ANOVA-om je utvrđen značajan utjecaj okoline, genotipa i interakcije genotip*okolina za sva promatrana svojstva, osim udjela zrna 1. klase. PCA analiza potvrdila je grupiranje pljevičastih sorata, a golozrne forme se grupiraju zasebno. Putem grafičkoga prikaza jasno je vidljiva različitost ekspresije agronomskih svojstava, gledano kroz karakteristiku prisutnosti/odsutnosti pljevice za obje lokacije. Zaključno su, slijedom dobivenih rezultata, istaknute linije: GZ-119510, GZ-189, GZ-2426, Osk.6.24/2-12 i Osk.8.26/3-14.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
Napomena
Istraživanja neophodna za ovaj rad dio su VIP projekta 2015-13/39 financiranog od Ministarstva poljoprivrede RH.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Luka Andrić
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Ivan Abičić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)