Pregled bibliografske jedinice broj: 866940
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva // 7th International Scientific and Professional Conference Water for all : abstracts / Mirna, Habuda-Stanić (ur.).
Osijek, 2017. str. 80-80 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 866940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva
(Water preparation for industryal brewing)
Autori
Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
7th International Scientific and Professional Conference Water for all : abstracts
/ Mirna, Habuda-Stanić - Osijek, 2017, 80-80
ISBN
978-953-7005-47-4
Skup
International Scientific and Professional Conference Water for all (7 ; 2017)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.03.2017. - 10.03.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pješčani filteri, osmoza, dekarbonizacija, dezinfekcija
(sand filters, osmosis, decarbonisation, disinfection)
Sažetak
Voda je vrlo važna sirovina za proizvodnju piva jer pivo sadrži 85 - 95% vode. Prema Pravilniku o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu slične proizvode (NN 6/98), tehnološka voda koja se koristi za proizvodnju piva mora u fizikalnom, kemijskom i mikrobiološkom smislu odgovarati kvaliteti vode za piće, čije karakteristike su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13). Kako bi pivovare bile neovisne o gradskim vodovodima često imaju svoje vlastite izvore-bunare. U prirodnim vodama uvijek postoje određene količine raznih otopljenih tvari. Ovisno o otopljenim mineralnim tvarima, vode se dijele na meke, srednje tvrde i tvrde vode. Tehnologija obrade voda u pivarstvu je vrlo važna jer kvaliteta odnosno vrsta piva značajno ovisi o njoj, stoga u većini slučajeva pivovare provode obradu vode u svrhu dobivanja tehnološke vode za proizvodnju piva određenih karakteristika. Kada govorimo o obradi vode u pivovarama s vlastitim izvorima vode koje sadržavaju veće količine željeza, mangana i arsena, tada bi obrada vode svakako uključivala uklanjanje manganovih odnosno feratnih bikarbonata putem pješčanih filtera i aeracije, uklanjanje mikroorganizama doziranjem klora, uklanjanje slobodnog klora i ostalih primjesa adsorpcijom na aktivnom ugljenu te pročišćavanje vode putem membranskih metoda odnosno reverzne osmoze. Navedenom obradom vode se može dobiti voda s optimalnim vrijednostima koja je spremna za proizvodnju piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ante Lončarić
(autor)
Mirna Habuda-Stanić
(autor)
Tihomir Kovač
(autor)
Marija Stjepanović
(autor)