Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 866708

Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Ibrišimović, Martina; Šubarić, Drago
Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 144-154 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 866708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice
(Influence of ingredients on the rheological properties of mayonnaise with addition of apricot pulp)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Ibrišimović, Martina ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017, 144-154

ISBN
978-953-7005-45-0

Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
reološka svojstva ; salatna majoneza ; marelica ; suncokretovo ulje ; makovo ulje ; ugljikohidrati ; žumanjak jajeta ; mliječna komponenta
(rheological properties , salad mayonnaise ; apricot , sunflower oil ; poppy oil ; carbohydrates ; egg yolk ; milk component)

Sažetak
Reološka svojstva predstavljaju bitan čimbenik pri definiranju parametara kakvoće prehrambenih proizvoda. U ovom radu ispitivan je utjecaj sastojaka na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe marelice. Ispitivani sastojci su ugljikohidrati (glukoza, saharoza, maltodekstrin), žumanjak jajeta (svježi, pasterizirani) i mliječna komponenta (punomasno mlijeko u prahu, kazein, proteini sirutke, proteini soje). Proces homogenizacije majoneze proveden je sustavom rotor-stator pri brzini rotora 10 000 o/min u vremenu od tri minute. Mjerenje reoloških svojstava svježe proizvedene majoneze provedeno je pri temperaturi 25 °C na rotacijskom viskozimetru s koncentričnim cilindrima. Iz dobivenih eksperimentalnih podataka izračunati su reološki parametri: koeficijent konzistencije, prividna viskoznost i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da mliječna komponenta, vrsta ugljikohidrata i žumanjka utječu na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe marelice. Veća prividna viskoznost i konzistencija majoneze postiže se s dodatkom proteina soje u prahu, pasteriziranog žumanjka i glukoze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Ibrišimović, Martina; Šubarić, Drago
Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 144-154 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Moslavac, T., Jokić, S., Ibrišimović, M. & Šubarić, D. (2017) Utjecaj sastojaka na reološka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Hranom do zdravlja - Zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Ibri\v{s}imovi\'{c}, Martina and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {144-154}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, salatna majoneza, marelica, suncokretovo ulje, makovo ulje, ugljikohidrati, \v{z}umanjak jajeta, mlije\v{c}na komponenta}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {Utjecaj sastojaka na reolo\v{s}ka svojstva majoneze s dodatkom pulpe marelice}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, salatna majoneza, marelica, suncokretovo ulje, makovo ulje, ugljikohidrati, \v{z}umanjak jajeta, mlije\v{c}na komponenta}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Ibri\v{s}imovi\'{c}, Martina and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {144-154}, keywords = {rheological properties , salad mayonnaise, apricot , sunflower oil, poppy oil, carbohydrates, egg yolk, milk component}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {Influence of ingredients on the rheological properties of mayonnaise with addition of apricot pulp}, keyword = {rheological properties , salad mayonnaise, apricot , sunflower oil, poppy oil, carbohydrates, egg yolk, milk component}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font