Pregled bibliografske jedinice broj: 866391
Smjernice za prehranu starije populacije
Smjernice za prehranu starije populacije // VII. Kongres Društva nastavnika opće / obiteljske medicine (DNOOM) BOLESNIK S GASTROENTEROLOŠKIM POREMEĆAJEM U OBITELJSKOJ MEDICINI Knjiga sažetaka / Bergman, Marković, Biserka (ur.).
Zagreb, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 866391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Smjernice za prehranu starije populacije
(Nutrition Guidelines for the Elderly)
Autori
Tomičić, Marion
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
VII. Kongres Društva nastavnika opće / obiteljske medicine (DNOOM) BOLESNIK S GASTROENTEROLOŠKIM POREMEĆAJEM U OBITELJSKOJ MEDICINI Knjiga sažetaka
/ Bergman, Marković, Biserka - , 2016
Skup
VII. Kongres Društva nastavnika opće / obiteljske medicine (DNOOM) BOLESNIK S GASTROENTEROLOŠKIM POREMEĆAJEM U OBITELJSKOJ MEDICINI
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.03.2016. - 13.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
smjernice, prehrana starijih
(guidelines, nutrition for elderly)
Sažetak
Pravilna prehrana važna je u procesu očuvanja zdravlja i sniženju rizika od nastanka kroničnih i bolesti specifičnih za starost. Fiziološki proces starenja dovodi do niza tjelesnih i psiholoških promjena koje uz prisutnost kroničnih bolesti i redovito uzimanje lijekova utječu na nutritivne potrebe i status pojedinca. Na prehrambeni unos dodatno mogu utjecati brojne psihosocijalne i socioekonomske promjene koje prate starenje. Neravnoteža između potrebe za nutrijentima i prehrambenog unosa vodi nastanku malnutricije koja je česta kod osoba starije dobi, pa je redovita procjena nutritivnog statusa bitan dio zdravstvene skrbi za ovu populaciju. Procjena se vrši minimalno jednom godišnje pri čemu se koriste validirane metode (NRS 2002, MNA te MUST) uzimajući u obzir odrednice geroantropometrije. Starenjem se smanjuju ukupne dnevne energetske i potrebe za makronutrijentima, dok su potrebe za mikronutrijentima jednake ili veće nego tijekom zrele dobi pa je posebnu pozornost potrebno posvetiti mogućem nedostatku vitamina D, B12, folne kiseline i kalcija. Pomno planiranje i priprema obroka važan je dio nutritivne njege osoba starije dobi. Potrebno je prilagoditi raspored i sastav obroka a pri tom zadovoljiti preporučeni energetski unos i dnevnu količinu tekućine. Kod dijagnosticirane ili prijeteće malnutricije važno je odmah reagirati oralnom primjenom enteralnih pripravaka i to kod potvrđenog nedostatnog unosa hrane, nenamjernoga gubitka tjelesne mase od 5% tijekom 3 mjeseca ili 10% tijekom 6 mjeseci ili kada je BMI ispod 22 kg/m2. Tako povećavamo unos energije, proteina i mikronutitijenata što poboljšava nutritivni status i preživljenje bolesnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita