Pregled bibliografske jedinice broj: 866186
Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja
Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 866186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja
(Croatian indigenous breeds of cattle and swine)
Autori
Crnčan, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.03
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
„Buša“ ; „Istarsko govedo“ ; „Slavonsko-srijemski podolac“ ; „Turopoljska svinja“ ; „Crna slavonska svinja“
(Busha cattle ; Istrian cattle ; Slavonian-Syrmian Podolian cattle ; Turopolje pig ; Black Slavonian pig)
Sažetak
Autohtone pasmine goveda na područje današnje Hrvatske dospjele su podunavskom i mediteranskom rutom. Danas je jedna izvorna pasmina goveda u skupini kritično ugroženih (slavonsko-srijemski podolac), dok su dvije izvorne pasmine goveda svrstane u skupinu visoko ugorženih (istarsko govedo, buša). Tijekom stoljeća Hrvati su svinje uzgajali na osobit način. Svinje su se čuvale u velikim stadima na prostranim pašnjacima, a najčešće šumama, gdje su pronalazile dovoljno hrane. Sve do polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj se još uzgajaju naše autohtone pasmine svinja: šiška, bagun, bijela i lasasta mangulica, turopoljka i crna slavonska svinja. Te pasmine većinom pripadaju masnom tipu ili masno-mesnom tipu svinja. Uvoz produktivnijih pasmina, poslije Drugog svjetskog rata, dovodi do nestanka većine autohtonih pasmina, od kojih su se do današnjih dana očuvale samo turopoljka i crna slavonska, a oblikovala se populacija bijelih mesnatih svinja pod utjecajem uvezenih pasmina. Svinjsko meso je jedan od glavnih prehrambenih namirnica životinjskog podrijetla za prehranu ljudi u velikom broju zemlja. U razvijenim zemljama uzgajaju se dugogodišnjim radom oplemenjene svinje koje karakterizira dobra kvaliteta mesa, brzi prirast u mali utrošak hrane i dobra plodnost. Ovakve svinje drže se u suverenim objektima s automatiziranim hranjenjem, napajanjem i čišćenjem te kompjutorski reguliranom mikroklimom.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)