Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 866186

Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja


Crnčan, Marin
Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 866186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja
(Croatian indigenous breeds of cattle and swine)

Autori
Crnčan, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.03

Godina
2017

Stranica
26

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
„Buša“ ; „Istarsko govedo“ ; „Slavonsko-srijemski podolac“ ; „Turopoljska svinja“ ; „Crna slavonska svinja“
(Busha cattle ; Istrian cattle ; Slavonian-Syrmian Podolian cattle ; Turopolje pig ; Black Slavonian pig)

Sažetak
Autohtone pasmine goveda na područje današnje Hrvatske dospjele su podunavskom i mediteranskom rutom. Danas je jedna izvorna pasmina goveda u skupini kritično ugroženih (slavonsko-srijemski podolac), dok su dvije izvorne pasmine goveda svrstane u skupinu visoko ugorženih (istarsko govedo, buša). Tijekom stoljeća Hrvati su svinje uzgajali na osobit način. Svinje su se čuvale u velikim stadima na prostranim pašnjacima, a najčešće šumama, gdje su pronalazile dovoljno hrane. Sve do polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj se još uzgajaju naše autohtone pasmine svinja: šiška, bagun, bijela i lasasta mangulica, turopoljka i crna slavonska svinja. Te pasmine većinom pripadaju masnom tipu ili masno-mesnom tipu svinja. Uvoz produktivnijih pasmina, poslije Drugog svjetskog rata, dovodi do nestanka većine autohtonih pasmina, od kojih su se do današnjih dana očuvale samo turopoljka i crna slavonska, a oblikovala se populacija bijelih mesnatih svinja pod utjecajem uvezenih pasmina. Svinjsko meso je jedan od glavnih prehrambenih namirnica životinjskog podrijetla za prehranu ljudi u velikom broju zemlja. U razvijenim zemljama uzgajaju se dugogodišnjim radom oplemenjene svinje koje karakterizira dobra kvaliteta mesa, brzi prirast u mali utrošak hrane i dobra plodnost. Ovakve svinje drže se u suverenim objektima s automatiziranim hranjenjem, napajanjem i čišćenjem te kompjutorski reguliranom mikroklimom.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Crnčan, Marin
Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Crnčan, M. (2017) 'Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}an, Marin}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {„Bu\v{s}a“, „Istarsko govedo“, „Slavonsko-srijemski podolac“, „Turopoljska svinja“, „Crna slavonska svinja“}, title = {Hrvatske izvorne pasmine goveda i svinja}, keyword = {„Bu\v{s}a“, „Istarsko govedo“, „Slavonsko-srijemski podolac“, „Turopoljska svinja“, „Crna slavonska svinja“}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crn\v{c}an, Marin}, year = {2017}, pages = {26}, keywords = {Busha cattle, Istrian cattle, Slavonian-Syrmian Podolian cattle, Turopolje pig, Black Slavonian pig}, title = {Croatian indigenous breeds of cattle and swine}, keyword = {Busha cattle, Istrian cattle, Slavonian-Syrmian Podolian cattle, Turopolje pig, Black Slavonian pig}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font