Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865487

Utjecaj dodataka na tvari boje i arome kupinovih vina


Zobundžija, Dora
Utjecaj dodataka na tvari boje i arome kupinovih vina, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 865487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka na tvari boje i arome kupinovih vina
(The influence of additives on the colour and aroma compounds of blackberry wines)

Autori
Zobundžija, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.10

Godina
2016

Stranica
67

Mentor
Pichler, Anita

Neposredni voditelj
Velić, Natalija

Ključne riječi
Kupinovo vino ; enzimi ; tvari boje ; tvari arome
(Blackberry wine ; enzymes ; colour compounds ; aroma compounds)

Sažetak
Kod ocjenjivanjai klasiranja kupinovih vina, velika se važnost pridaje tvarima boje i arome kao predstavnicima organoleptičkih svojstava. Kako bi dobili vino karakteristične, tamne boje i savršenog bouqueta, potrebno je precizno optimirati svaki korak u proizvodnji. Kupinovo vino proizvodi se isključivo od zrelih i zdravih plodova kupine, a za samu fermentaciju ploda presudno je koje ćemo dodatke koristiti i u kojoj količini. Osim standardnih dodataka kod maceracije vina, kao što su saharoza, K- metabisulfit i kvasci, sve je češća upotreba enzima u svrhu povećanja iskorištenja i optimizacije maceracije s ekstrakcijom polifenolnog potencijala, nježnijeg, punijeg i zaokruženijeg tipa. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj dodatka enzima pektinaze na boju i aromukupinovog vina. U tu svrhu pripremljeni su uzorci vina sa i bez dodatka enzima. Rezultati istraživanja su pokazali da dodatak enzima pektinaze ima pozitivan učinak na ekstrakciju tvari boje i arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zobundžija, Dora
Utjecaj dodataka na tvari boje i arome kupinovih vina, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zobundžija, D. (2016) 'Utjecaj dodataka na tvari boje i arome kupinovih vina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zobund\v{z}ija, Dora}, year = {2016}, pages = {67}, keywords = {Kupinovo vino, enzimi, tvari boje, tvari arome}, title = {Utjecaj dodataka na tvari boje i arome kupinovih vina}, keyword = {Kupinovo vino, enzimi, tvari boje, tvari arome}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zobund\v{z}ija, Dora}, year = {2016}, pages = {67}, keywords = {Blackberry wine, enzymes, colour compounds, aroma compounds}, title = {The influence of additives on the colour and aroma compounds of blackberry wines}, keyword = {Blackberry wine, enzymes, colour compounds, aroma compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font