Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865483

Zadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom


Rukavina, Josipa
Zadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 865483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom
(Retention of colour and aroma compounds in aronia juice during nanofiltration concentration)

Autori
Rukavina, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
55

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
nanofiltracija ; aronija ; protok permeata ; antioksidacijska aktivnost ; fenolne tvari ; tvari arome
(nanofiltration ; chokeberry ; permeate flux ; antioxidant activity ; phenolic compounds ; aroma compounds)

Sažetak
Aronija pripada skupini najzdravijeg bobičastog voća zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti. Bogata je antioksidansima, dijetetskim vlaknima, fitonutrijentima, folnom kiselinom itd. Zbog oporog okusa većinom se prerađuje u razne prehrambene proizvode kao što su džemovi i sokovi. U ovom istraživanju sok aronije se koncentrirao postupkom membranske nanofiltracije pri tri različita tlaka (4, 5 MPa, 5, 0 MPa i 5, 5 MPa) i dva temperaturna režima (uz hlađenje i bez hlađenja retentata). Maksimalan udio topivih čvrstih tvari je 26, 9%. Aromatske komponente u početnom soku aronije i koncentratu identificirane su pomoću plinske kromatografije i masene spektrometrije. Protok permeata ovisan je o parametrima procesa. Najveći zabilježeni protok(19, 43-9, 61 L/m2h) dogodio se u procesu koncentriranja pri 5, 5 MPa bez hlađenja. Najveće zadržavanje polifenola također je ostvareno pri istim parametrima, dok su se aromatski spojevi najviše zadržali pri tlaku od 5, 5 MPa sa hlađenjem. Prikupljeni permeati su također analizirani. Imali su 1% čvrstih topivih tvari i sadržavali su male količine fenolnih i aromatskih spojeva koji su prolazili kroz membrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rukavina, Josipa
Zadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Rukavina, J. (2016) 'Zadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rukavina, Josipa}, year = {2016}, pages = {55}, keywords = {nanofiltracija, aronija, protok permeata, antioksidacijska aktivnost, fenolne tvari, tvari arome}, title = {Zadr\v{z}avanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom}, keyword = {nanofiltracija, aronija, protok permeata, antioksidacijska aktivnost, fenolne tvari, tvari arome}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rukavina, Josipa}, year = {2016}, pages = {55}, keywords = {nanofiltration, chokeberry, permeate flux, antioxidant activity, phenolic compounds, aroma compounds}, title = {Retention of colour and aroma compounds in aronia juice during nanofiltration concentration}, keyword = {nanofiltration, chokeberry, permeate flux, antioxidant activity, phenolic compounds, aroma compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font