Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865482

Utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje i arome vina od jabuke


Mihovilović, Mia
Utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje i arome vina od jabuke, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 865482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje i arome vina od jabuke
(Influence of processing parameters on retention of colour and aroma components in apple wine)

Autori
Mihovilović, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
68

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
vino od jabuke ; aromatični spojevi ; polifenoli ; flavonoidi ; antioksidacijska aktivnost
(apple wine ; aromatic compounds ; polyphenols ; flavonoids ; antioxidant activity)

Sažetak
Voćna vina proizvode se fermentacijom mošta dobivenog prešanjem raznih vrsta voća kao što je jabuka, kruška, trešnja, višnja, ribiz itd. Postupak proizvodnje ovih vina sličan je proizvodnji vina od grožđa, ali se razlikuje ovisno o pojedinoj vrsti voća. Glavna karakteristika koja određuje kakvoću vina i ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina od strane potrošača je aroma. Aroma vina potječe jednim dijelom iz sirovine dok jedan dio produciraju kvasci tijekom alkoholne fermentacije, a dio nastaje odležavanjem i njegovanjem mladog vina. Pojedine komponente arome nastaju tijekom odležavanja vina, a pojedine postepeno nestaju te na taj način vino mijenja svoja organoleptička svojstva. Miris vina predstavlja ekstremno velik kvalitativni i kvantitativni kemijski kompleks, jer sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost u vinima od jabuke dobivenim različitim tehnološkim postupkom proizvodnje. Utvrđeno je da tehnološki postupak proizvodnje utječe na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida te na antioksidacijsku aktivnost u vinima od jabuke. Rezultati analize vina pokazali su da je vino od jabuke dobiveno fermentacijom maceriranih jabuka imalo najveći udio spojeva arome, dok je vino od jabuke dobiveno fermentacijom koncentriranog soka jabuke imalo najmanji udio aromatskih spojeva. Također, vino od jabuke proizvedeno fermentacijom maceriranih jabuka imalo je najveći sadržaj polifenola, flavonoida te najveću antioksidacijsku aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mihovilović, Mia
Utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje i arome vina od jabuke, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mihovilović, M. (2016) 'Utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje i arome vina od jabuke', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihovilovi\'{c}, Mia}, year = {2016}, pages = {68}, keywords = {vino od jabuke, aromati\v{c}ni spojevi, polifenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj procesnih parametara na zadr\v{z}avanje tvari boje i arome vina od jabuke}, keyword = {vino od jabuke, aromati\v{c}ni spojevi, polifenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihovilovi\'{c}, Mia}, year = {2016}, pages = {68}, keywords = {apple wine, aromatic compounds, polyphenols, flavonoids, antioxidant activity}, title = {Influence of processing parameters on retention of colour and aroma components in apple wine}, keyword = {apple wine, aromatic compounds, polyphenols, flavonoids, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font