Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865481

Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja


Prskalo, Anamarija
Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 865481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja
(Determination of aroma compounds in red wines from Erdut vineyard)

Autori
Prskalo, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2016

Stranica
25

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
crno vino ; tvari arome
(red wine ; aroma compounds)

Sažetak
Tvari arome vina potječu iz mnogobrojnih skupina kemijskih spojeva koji se nalaze u samom grožđu te tijekom vinifikacije prelaze u vino, mijenjaju se, međusobno reagiraju i kao takvi stvaraju specifičnu aromu vina, takozvani "bouquet". Aroma vina je jedna od najvažnijih značajki koja određuje karakter i kvalitetu vina i ima najvažniju ulogu kod potrošača. Okus vina predstavlja posebno složen kemijski sastav kod kvalitativnih, ali i kod kvantitativnih karakteristika, jer je u vinu pronađeno više od 1000 promjenjivih spojeva. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sastav tvari arome u crnim vinima vinogorja Erdut u istočnoj Slavoniji, tijekom dvije uzastopne berbe. Od ispitivanih uzoraka crnih vina imali smo Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Ustanovili smo da sorta, položaj vinograda i klimatski uvjeti utječu na sastojke aroma u crnim vinima . Rezultati analiziranih vina pokazali su da Cabernet Sauvignon ima najvišu razinu aromatskih spojeva, dok Pinot crni ima najnižu razinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Prskalo, Anamarija
Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Prskalo, A. (2016) 'Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prskalo, Anamarija}, year = {2016}, pages = {25}, keywords = {crno vino, tvari arome}, title = {Odre\djivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja}, keyword = {crno vino, tvari arome}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prskalo, Anamarija}, year = {2016}, pages = {25}, keywords = {red wine, aroma compounds}, title = {Determination of aroma compounds in red wines from Erdut vineyard}, keyword = {red wine, aroma compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font