Pregled bibliografske jedinice broj: 865481
Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja
Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog vinogorja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 865481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje tvari arome u crnim vinima erdutskog
vinogorja
(Determination of aroma compounds in red wines from
Erdut vineyard)
Autori
Prskalo, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
25
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
crno vino ; tvari arome
(red wine ; aroma compounds)
Sažetak
Tvari arome vina potječu iz mnogobrojnih skupina kemijskih spojeva koji se nalaze u samom grožđu te tijekom vinifikacije prelaze u vino, mijenjaju se, međusobno reagiraju i kao takvi stvaraju specifičnu aromu vina, takozvani "bouquet". Aroma vina je jedna od najvažnijih značajki koja određuje karakter i kvalitetu vina i ima najvažniju ulogu kod potrošača. Okus vina predstavlja posebno složen kemijski sastav kod kvalitativnih, ali i kod kvantitativnih karakteristika, jer je u vinu pronađeno više od 1000 promjenjivih spojeva. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sastav tvari arome u crnim vinima vinogorja Erdut u istočnoj Slavoniji, tijekom dvije uzastopne berbe. Od ispitivanih uzoraka crnih vina imali smo Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Ustanovili smo da sorta, položaj vinograda i klimatski uvjeti utječu na sastojke aroma u crnim vinima . Rezultati analiziranih vina pokazali su da Cabernet Sauvignon ima najvišu razinu aromatskih spojeva, dok Pinot crni ima najnižu razinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija