Pregled bibliografske jedinice broj: 865480
Smrzavanje u procesima prehrambene industrije
Smrzavanje u procesima prehrambene industrije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 865480 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Smrzavanje u procesima prehrambene industrije
(Freezing in processes of food industry)
Autori
Bešlić, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
20
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
konzerviranje ; namirnica ; zamrzavanje ; rashladni sustavi ; imerzija ; raspršivanje
(canning ; food ; freeze ; cooling systems ; immersion ; spray)
Sažetak
Konzerviranje namirnica zamrzavanjem u današnjem svijetu je sve učestalija metoda očuvanja same namirnice. Na početku rada objasnit ćemo detaljno pojam same namirnice, ali i načine njenog čuvanja. Budući da ćemo se baviti samo zamrzavanjem, kao metodom konzerviranja, objasnit ćemo osnovne značajke metode i pojasniti rashladne sustave. Mogućnosti zamrzavanja namirnica razvojem tehnologija sve su veće tako da razlikujemo nekoliko postupaka zamrzavanja, kao što su postupci zamrzavanja prema brzini zamrzavanja i postupci zamrzavanja prema načinu dovođenja topline. Kao metodu zamrzavanja, detaljnije ćemo objasniti zamrzavanje imerzijom i raspršivanjem. Zamrzavanje, kao metoda konzerviranja, ima utjecaj na same namirnice što smo raščlanili na, utjecaj na mikroorganizme i enzime. Također, utjecaj zamrzavanja je vidljiv i pri odmrzavanju namirnice, što je objašnjeno u zadnjem poglavlju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija