Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 865387

Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske


Ćorić, Nevena
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2017., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 865387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
(Consumption of bakery products and the assesment of salt intake among adults from three Croatian regions)

Autori
Ćorić, Nevena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.03

Godina
2017

Stranica
42

Mentor
Banjari, Ines

Neposredni voditelj
Sokolić, Darja

Ključne riječi
konzumacija pekarskih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane ; Hrvatska
(bakery products consumption ; salt intake ; national food consumption survey ; Croatia)

Sažetak
Sol (NaCl), iako nužna za organizam i u proizvodnji i konzerviranju hrane danas je u fokusu znanstvene i stručne javnosti zbog povezanosti s najvažnijim uzročnicima morbiditeta i mortalitea diljem svijeta. Pekarski proizvodi zbog svoje učestalosti konzumacije značajno doprinose dnevnom unosu soli. Prikazani su rezultati za konzumaciju pekarskih proizvoda i unos soli iz istih za odraslu populaciju tri regije Hrvatske: Zagreb i okolica (Z), Sjeverna Hrvatska (SH), te Istra, Primorje i Gorski kotar (IPG). Ovo je dio istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Ukupna dnevna konzumacija pekarskih proizvoda je 142, 50 ± 110, 54 g u Z, 150, 18 ± 114, 98 g u SH, te 142, 45 ± 115, 55 g u IPG. Najčešće se konzumiraju polubijeli i bijeli kruh. Ukupan dnevni unos soli iz ovih proizvoda je 2, 51 ± 1, 97 g u Z, 2, 53 ± 1, 90 g u SH i 2, 40 ± 1, 96 g u IPG. Usporedbom regija, statistički značajne razlike su utvrđene samo između Z i druge dvije regije u doprinosu kruha i peciva u ukupnoj konzumaciji pekarskih proizvoda i unosu soli. Također, utvrđen je statistički značajno veći unos soli iz peciva u Z u odnosu na SH (p=0, 047). Obzirom na spol, statistički značajne razlike su utvrđene samo za konzumaciju kruha i unos soli iz kruha, u sve tri regije. Prema tipu naselja statistički značajna razlika utvrđena je jedino u regiji SH i to za ukupan unos pekarskih proizvoda (p=0, 010), unos peciva (p=0, 029) i ukupan unos soli (p=0, 006) gdje osobe iz sela imaju značajno niži unos. U regiji IPG utvrđena je značajna pozitivna korelacija indeksa tjelesne mase i konzumacije kruha (r=0, 374).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovo ispitivanje dio je istraživanja Prehrambene
navike odrasle populacije u Republici Hrvatskoj
(RH) koje je provela Hrvatska agencija za hranu
(HAH).



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Avatar Url Darja Sokolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ćorić, Nevena
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2017., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ćorić, N. (2017) 'Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ori\'{c}, Nevena}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {konzumacija pekarskih proizvoda, unos soli, nacionalna anketa o potro\v{s}nji hrane, Hrvatska}, title = {Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske}, keyword = {konzumacija pekarskih proizvoda, unos soli, nacionalna anketa o potro\v{s}nji hrane, Hrvatska}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ori\'{c}, Nevena}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {bakery products consumption, salt intake, national food consumption survey, Croatia}, title = {Consumption of bakery products and the assesment of salt intake among adults from three Croatian regions}, keyword = {bakery products consumption, salt intake, national food consumption survey, Croatia}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font