Pregled bibliografske jedinice broj: 865387
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske, 2017., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 865387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena
unosa soli odrasle populacije tri regije
Hrvatske
(Consumption of bakery products and the
assesment of salt intake among adults from
three Croatian regions)
Autori
Ćorić, Nevena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.03
Godina
2017
Stranica
42
Mentor
Banjari, Ines
Neposredni voditelj
Sokolić, Darja
Ključne riječi
konzumacija pekarskih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane ; Hrvatska
(bakery products consumption ; salt intake ; national food consumption survey ; Croatia)
Sažetak
Sol (NaCl), iako nužna za organizam i u proizvodnji i konzerviranju hrane danas je u fokusu znanstvene i stručne javnosti zbog povezanosti s najvažnijim uzročnicima morbiditeta i mortalitea diljem svijeta. Pekarski proizvodi zbog svoje učestalosti konzumacije značajno doprinose dnevnom unosu soli. Prikazani su rezultati za konzumaciju pekarskih proizvoda i unos soli iz istih za odraslu populaciju tri regije Hrvatske: Zagreb i okolica (Z), Sjeverna Hrvatska (SH), te Istra, Primorje i Gorski kotar (IPG). Ovo je dio istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Ukupna dnevna konzumacija pekarskih proizvoda je 142, 50 ± 110, 54 g u Z, 150, 18 ± 114, 98 g u SH, te 142, 45 ± 115, 55 g u IPG. Najčešće se konzumiraju polubijeli i bijeli kruh. Ukupan dnevni unos soli iz ovih proizvoda je 2, 51 ± 1, 97 g u Z, 2, 53 ± 1, 90 g u SH i 2, 40 ± 1, 96 g u IPG. Usporedbom regija, statistički značajne razlike su utvrđene samo između Z i druge dvije regije u doprinosu kruha i peciva u ukupnoj konzumaciji pekarskih proizvoda i unosu soli. Također, utvrđen je statistički značajno veći unos soli iz peciva u Z u odnosu na SH (p=0, 047). Obzirom na spol, statistički značajne razlike su utvrđene samo za konzumaciju kruha i unos soli iz kruha, u sve tri regije. Prema tipu naselja statistički značajna razlika utvrđena je jedino u regiji SH i to za ukupan unos pekarskih proizvoda (p=0, 010), unos peciva (p=0, 029) i ukupan unos soli (p=0, 006) gdje osobe iz sela imaju značajno niži unos. U regiji IPG utvrđena je značajna pozitivna korelacija indeksa tjelesne mase i konzumacije kruha (r=0, 374).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovo ispitivanje dio je istraživanja Prehrambene
navike odrasle populacije u Republici Hrvatskoj
(RH) koje je provela Hrvatska agencija za hranu
(HAH).
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek